Blogs, Dagelijks, Speciaal
Comments 3

Gelukkig Nieuwjaar

2021

Rond middennacht werd ik gewekt door een groep gillende vrouwen en vuurwerk, maar vanwege de nachtelijke temperatuur van min vijftien in een bergdorp op 1400 meter, werd het snel stil op straat. Het illegale technofeest dat georganiseerd zou worden door vijf rebelse buren die we overdag nog met een enorme speaker over de sneeuw zagen glibberen, redde het niet tot binnen onze muren. Voor zeven uur oudejaarsavond stond de politie al op elke straathoek van Briançon, avondklok acht uur. Misschien waren ze toch bang geworden.

Tot mijn vreugde hield men op 1 januari de supermarkt gesloten. Nog voor de zon opkwam had ik het vrolijke gevoel nooit meer te hoeven slapen en vloog het eerste voornemen langs: Elke maandag een blog publiceren.

Daarna passeerde een tweede: Het systematisch flossen van mijn tanden voor het poetsen. Vervolgens werden ze iets wilder: Ik zou een roman publiceren, optreden als zangeres, elke dag beginnen of eindigen met meditatie, minder consumeren en afval produceren, meer concreet terugdoen voor de mensen en de aarde en over het algemeen een beter mens worden.

Die nacht liep ik voor een laatste keer om vier uur ’s nachts richting mijn auto, over een laagje sneeuw vol kattenpootafdrukken. Katten waren toch aanzienlijk beter bestand tegen de kou, zo leek de nachtelijke bezetting van La Vachette te suggereren.

Na terugkomst van de supermarkt lapte ik elk relevant voornemen aan mijn laars. Geen geflos of meditatie, een opengebroken plastic rol met koekjes naast me op de passagiersstoel en de grote opluchting niet (nooit?) meer bij nacht en ontij in een supermarkt te hoeven werken, waar ik tientallen collega’s achteloos achterliet.

Daarom gaan goede voornemens in werkelijkheid pas drie januari van start.

Het aanmoedigen van het werk van anderen beschouw ik als een (piep)klein deel van het ‘een beter mens worden’. Omdat het via mijn blog een relatief gemakkelijk te realiseren voornemen is, geef ik jullie hier meteen maar de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een klein, Pyrenees dorpje waar een avontuurlijke Vlaamse schrijfster de meest hartverwarmende verhalen opschrijft.

De illustratie van deze blog is daarbij gemaakt door mijn zus en vind ik fabelachtig.

Morgen publiceer ik een blog en vanavond flos ik mijn tanden.

Gelukkig nieuwjaar!

3 Comments

 1. Dank je wel! Wat ben jij toch een schatje! Mijn statistieken schieten zo de hoogte in 🙂
  Als jij de hele maand januari elke maandag een bericht post, dan ga ik jouw blog in februari promoten!

  En voor jou, los van alle voornemens, een heel mooi nieuw jaar gewenst.
  Ik wens je vooral toe dat je kunt gaan skiën.

  • Haha gezien mijn uiterst bescheiden bezoekersaantallen zal mijn link niet veel uithalen met jou statistieken, maar iedere extra lezer van je verhalen maakt me blij genoeg.

   Uiteraard ga ik erg mijn best doen om me te houden aan mijn voornemen, maar voel je vooral niet verplicht me te promoten!

   Voor jou ook een heel mooi nieuwjaar gewenst!! En ook voor Cacahuète.

 2. Ik loop wat achter met lezen en commentaar geven, maar je bent goed op weg om die februari-promotie te verdienen. Je verdient echt meer lezers. Ik geloof niet zo in talent, maar wel in ‘envie’ en hard werken, veel oefenen, zoals Jaques Brel het zegt en dat zul jij maar al te goed weten, met alles wat je doet, maar ik weet wel dat jij een héél goede pen hebt. Tot nog!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s