Blogs, Dagelijks
Comments 7

ZondagochtendDe krant, koffie en een kat in de buurt: op schoot, in de tijdschriftenbak of voor het raam. Misschien zelfs wat klassieke muziek op de radio en dan weer koffie. Sinds een aantal maanden kan ik de zondagochtend vieren zoals mijn ouders me het geleerd hebben, want er is een krant in huis.

Toen mijn moeder hier in La Vachette tot mijn grote plezier het Franse leven testte, liet ze doorschemeren dat mijn Nederlands er in Frankrijk niet Nederlandser op werd. Eventueel wat Franser en ongetwijfeld Rubyaanser, waar het vooral circuleert in het bewegelijke labyrint van mijn eigen hoofd.

Het was dus belangrijk dat ik weer Nederlands zou lezen. De oplossing daarvoor werd de NRC.  Sindsdien kan ik verstandige dingen zeggen over de toeslagenaffaire, enge types bij de Leidse rechtenfaculteit en schaatsers die massaal over het ijs glijden of er massaal doorheen zakken.

Ik weet niet of het (al) effect heeft op mijn schrijven, maar het geritsel van het papier en de inkijkjes in het dagelijkse Nederlandse leven brengen me elke zondagochtend weer even terug naar huis. Alsof mijn ouders naast me zitten, mijn moeder en ik afwegen of we een rondje gaan hardlopen in de duinen.

Of toch nog maar een kopje koffie, verstopt achter de krant. 

7 Comments

  1. Ik schrok een beetje van die Hollandse foto’s. Eén Europa beperkt zich wat mij betreft tot papier en munt, maar je moet er toch niet aan denken dat alle landen van Europa hetzelfde zouden zijn. Heel Frankrijk vol met grachtjes en herenhuizen. Maar gelukkig, ze waren gepikt. Van een getalenteerd fotograaf, dat dan weer wel 😃

    • Haha nee gelukkig ziet het er hier allemaal wat anders uit! Maar ik moet zeggen dat ik die grote, lange ramen wel mis, en de hoge plafons! En ja, de grachten… En de fietsen… haha.

    • Wat grappig ik heb daar nooit over nagedacht! Maar Tigrou is mijn eerste dikkert en inderdaad ook de enige die consequent zulke vreemde posities aanneemt…

      Ik heb eventjes op internet gekeken, maar ze lijken er niets over te zeggen! Alleen dat katten die op de rug slapen extreem ontspannen en comfortabel zijn (is dan wel weer leuk), maar dat hun uitnodigende positie echter niet betekent dat je ze over de buik kan aaian. Bij Tigrou moet je dat inderdaad niet proberen, is levensgevaarlijk. Laat Cacahuète dat toe?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s