Blogs
Leave a Comment

Frida

Terugvallen op Netflix is perfect voor een dag of twee, maar daarna beginnen alle series en films op elkaar te lijken. Ik was verdrietig toen Marcel in de bus stapte en zonder mij naar Briançon reed, en zocht afleiding. Maar de dag dat hij aan de CRET begon, vond ik mijn schilderspullen terug in de lade.

De winter van Chamonix staart me betekenisloos aan door het balkonraam. Zonder ski’s is de laag sneeuw beduidend minder inspirerend. Ik ben uit de ENSA-trein geschopt terwijl de aspirant gidsen nog op weg zijn naar het examen. Wat in godsnaam doet een gestrande ziel zonder ski’s in deze vallei?

Schilderen.

Misschien valt er inderdaad winst te behalen uit mijn blessure, zoals de fysio zei. Zij had het over spiergroepen die ik tijdens mijn revalidatie kon trainen, ik dacht meer aan een soort geestverruimend avontuur. Sorry voor dat paard dat constant terugkomt, maar dat stond hier werkelijk in de woonkamer. Ik was zo gefocust als het niveau van de ENSA van me vroeg en dat was all-in. Alles buiten skiën was secundair.

Welke gek gaat er nu dag in dag uit van een helling met sneeuw glijden?

De laatste Netflixfilm die ik keek was Frida, over de beroemde Mexicaanse schilderes Frida Kahlo, begin jaren negentig. Alleen al de kleuren. Dat is nog eens iets anders dan het wit-zwart schema van de Alpen in winter. Ik klaag niet over mijn bestaan hier, maar de bergen staan pal bovenop de culturele diepgang van de vallei. Sfeer? Muziek? Hartstocht?

Hartstocht voor ski’s.

Mijn blessure lijkt mee te vallen, maar het duurt nog wel even voordat de fysio me loslaat. Daarom zit Frida hier naast me op de sofa. Ze vraagt me wie ik ben wanneer het paard op stal staat, wat ik doe en waarom, ze vraagt om schilderijen en zo niet om gedichten of liederen, sensuele dansen in kleurrijke jurken en gitaren en apen en nog meer schilderijen. Het werkt bevrijdend, zo’n blessure.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s