Uncategorized
Comments 2

Tocht 6: Traversée des Aiguilles Rouges d’Arolla

IMGP0831Hé, Evolène, roep ik verbaasd uit. Dat ken ik. Daar heb ik drie zomervakanties doorgebracht en mijn eerste biertje buiten ouderlijk toezicht gedronken (of met verbazing toegekeken hoe mijn zus biertjes dronk, zoiets). Evolène lag in onze lievelingsvallei. De opblaaskrokodil van een campingvriendje, zijn oudere broer en het bijbehorende zwembad lieten ons elk jaar weer terugkomen.

De omliggende dorpen zeggen me echter niets meer. De namen niet, de bergen niet en de weg erheen roept alleen herkenning op wanneer we die gekke torens passeren: Les Pyramides s’Euseigne. Waarschijnlijk heb ik hier in de omgeving zo’n beetje alle wandelingen gemaakt, maar zo diep in mijn fantasie verzonken dat ik er geen enkel heb opgeslagen. Het enige dat ik wel herken: Een vakantiegevoel.

IMGP0837

Het is vanwege een suggestie op de tochtenlijst van de ENSA dat ik zo opeens Evolène inrijdt (dit had iemand me toen eens moeten vertellen: Over x aantal jaar rijdt je hier met je Spaanse vriendje in een oude ambulance/jehuisopwielen de vallei binnen om professioneel klimmer te worden). Uit eigen beweging waren we Zwitserland niet ingereden, gewoon, omdat je in Chamonix alles wel denkt te hebben. Maar wat is het fijn om een frisse neus te halen in een gebied een nieuw soort schapen met heel veel krullen en woeste hoorns, hoge bergen met vreemde vormen en meertjes die anders kleuren. Specifiek Lac Bleu, dat zowel knalbauw als knalgroen is en me even pijnlijk wijst op nog meer geheugenverlies. Krap drie jaar geleden stond ik daar namelijk met Kimberley. Goh, denk ik, dit ken ik. Hier ben ik geweest toen er een meter sneeuw lag, met een vriend van Kimberley die elke stap die meter tot de grond doorzakte en wijn mee had genomen.

Goed, Marcel en ik hadden het plan om de Traversée des Aiguilles Rouges d’Arolla in een hit and run te doen, maar toen herinnerde ik me het Râteau-avontuur en met name wat ik daarna had gezworen (Dit. Nooit. Meer). Daarom lopen we gewoon met matje en slaapzak omhoog naar La Cabana, een hutje op 2821 meter hoogte tussen het gruis onder de Aiguilles, waar we een gezette waard treffen die rustig de laatste zonnestralen meepakt en zichtbaar geniet van de uitgestorven avond. Hoe is het weer morgen? – vraag ik hem. Oh, grand beau!
’s Ochtends om halfzes worden we niet wakker door de wekker, maar door een flinke regenbui. De donzen slaapzak weet net aan te voorkomen dat ons lichaam nat wordt. Vanuit de hoofduitgang tuur ik naar het schouwspel van grote mooie wolken en grote mooie druppels. Om zes uur doe ik dat nog steeds. Zodra we besluiten in La Cabana te schuilen, stopt de regen. Wat nu?

De aantrekkingskracht die van de graat in de verte uitgaat is zo ongeveer nul, en de donkere lucht erachter trekt dat in het negatieve. Wat een vakantiegevoel! De waard van de Cabana slaapt. Er is geen hond, geen vermaak, niet eens zoveel schoonheid. Maar we zijn er nu toch. En dus spreiden we de slaapzakken uit op een rots in hoop op een ander soort grand beau en lopen we richting de gletsjer. Een gapende rimaye dwingt ons over steile rotsen naar loszittende stenen van een sneeuwveld dat er in de topo gewoon nog lag. Eenmaal op de graat zijn we getraumatiseerd. Beiden graven we onze reservevoorraad aan motivatie af, de een vind wat, de ander komt met lege handen terug. Het slechte weer heeft zich vastgebeten in de Matterhorn terwijl wij inmiddels verkeren in een blauwe lucht. De graat die volgt ziet er desondanks spooky uit.

Ik besluit dit verhaal af te sluiten met een cliffhanger (dit was al de cliffhanger). Mocht je nou echt willen weten hoe het afloopt, dan stuur je me maar een mailtje. Hint: Sneeuwpaddestoel.

En ik beloof van mijn volgende toeren fatsoenlijke beschrijvingen te geven, zonder je lastig te vallen met mijn stoelgang of de opblaaskrokodil in het zwembad van Evolène.

IMGP0843 (2)

This entry was posted in: Uncategorized

2 Comments

  1. Laura says

    Waar kan ik je een mailtje sturen voor de afloop? (Ik weet het, dit is meer dan drie jaar geleden geschreven, maar ik heb afgelopen zaterdag je blog ontdekt en ben nu verslaafd. Ben bij je eerste blog begonnen met lezen, en ik ben nu hier). Stiekem zou nog meer willen weten dan de afloop van deze tocht, ik zou je heel erg graag wat vragen willen stellen over je bergavonturen.

    Van een mede-dromer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s