Blogs
Comments 5

Blote Boem en het Bakblik

Ik ben op bezoek bij Fieke in Villard Trottier, een dorpje dicht bij Gap.
Eerst ging Kim naar Zwitserland, daarna Sam naar Australië, daarna ikzelf naar Frankrijk en nu is ook die Fieke hier in Frankrijk geland.

Haar ouders hebben vorig jaar een oud huis gekocht in Des Écrins.

Ze hebben in Frankrijk gezocht en gevonden en het lef gehad om ervoor te gaan, en nu zijn ze in het bezit van een idyllisch stukje wereld. Dat gebeurt er dus als je je dromen volgt.
photo 2 (30)
Fieke heeft vervolgens het lef gehad om haar boedel bijeen te pakken en zich in het huis te vestigen. ‘Je suis venu pour m’installer’, zegt ze tegen langsrijdende buurvrouwen. Ze blijft.

Na alle verhalen over ruimte en opknappen en echt-Frans-leven kan ik het huis eindelijk met eigen ogen zien.
Het is inderdaad groot.
Je kan dansen in de keuken en rondjes rennen in de woonkamer, verstoppertje spelen in de slaapkamers en verdwalen in de donkere, nog onbepaalde ruimtes van de bovenverdieping en de naastgelegen hooischuur. De buitenmuren zijn van steen, de luiken van hout, het gras groeit nog wild totdat de moestuin vorm krijgt.
Hier groeit je fantasie bij elke blik die je werpt op een muurtje of hoekje of dingetje dat vraagt om opknappen, al is het huis al heel erg geen bouwval meer. De keuken en woonkamer komen rechtstreeks uit het grote verhalenboek, met brede houten tafels, bloemetjesbehang, een pruttelende kachel en een sfeer die alleen kan ontstaan in een huis dat jarenlang met liefde is bewoond en na verkoop weer met net zoveel liefde opgevangen wordt.
Die kachel pruttelt overigens niet uit zichzelf. Als je het warm wilt hebben moet je het vuur aanhouden en daarvoor moet je vuurmeester worden. Ze is het bijna.

photo 1 (34)Fieke past hier zo goed dat het lijkt of alsof ze bij de verkoop van het huis inbegrepen zat. Ze loopt rond met zagen, boomstammen en boekjes over permacultuur, zit voor het huis in de avondzon met een biertje en twee voeten die herstellen van een wandeling. Ze ratelt met rust over het leven. Zo kan het ook.

Twee dagen geleden liepen we door de omgelegen bergen. Ze kende de paadjes al en wist de toppen links en rechts te benoemen. Zelfs de bloemen gaf ze namen. Als je boterbloem heel vaak achter elkaar uitspreekt, dan krijg je Blote Boem.
Terwijl we even rust namen op een veldje boven een meer (met Franse vissen en Franse vissers die hun hengel vastlegden en met hun dikke billen in de auto hun Sudoku afmaakten) zag ze een autootje rondrijden dat eigenlijk wel bij haar nieuwe bestaan paste. ‘Kijk Ruby, zo’n bakblik moet ik ook hebben’.
Om mee naar het dorp te gaan als je zware boodschappen hebt. Want hier zit de Albert Heijn niet om de hoek, maar wordt je van de supermarkt gescheiden door bomen, weilanden en hoogtemeters.

’s Ochtends ligt ze gestrekt op de yogamat. ’s Middags bakt ze het brood voor de volgende dag of babbelt ze Frans met bejaarde nieuwe maatjes. ’s Avonds belt ze het vriendje dat zich ergens tussen Frankrijk en Nederland beweegt of Whatsapps ze met haar moeder die wil weten hoe dat leven er in Villard Trottier voor staat.

Het verhaal van Fiekes emigratie is begonnen.

photo 3 (23)

This entry was posted in: Blogs

5 Comments

 1. Suzanne de Witte says

  He berggeit, wat heb je dat weer heelak geschreven..
  Erg slecht voor mij om dit te lezen, het is niet erg bevoordelijk voor mijn zoektocht naar een baan.
  Wanneer komt je verhalen bundel uit? ik ben je al aan het promoten, ik vind het wel iets voor een verhalen bundel. Doe ik wel wat plaatjes maken.
  Ik zie je snel, als ik een beetje doortyp kom ik langs met mama. Moeten we dan in een tent een camper of in een huis?
  dag liefsteling, hou je haaks xoxo & highfive aan marcella, we zijn al facebook vrienden wist je dat.

 2. En ze zijn eindelijk allemaal Amsterdam ontsnapt! Klinkt heerlijk daar in Frankrijk met de blote boemen. Mijn visum verloopt komende maart, dus mijn eigen emigratie zal weer een nieuwe wending moeten nemen. Mag ik ook een kamer in dat grote huis? Geniet van elkaar, van Frankrijk en van het leven! xx

 3. Els says

  Wat heb je dat weer heerlijk beschreven!! Kun je het gedeelte over het huis vertalen in t Frans? Leuk voor de nieuwe bejaarde maatjes, die idd zo van het huis hielden/houden. En kom je gauw nog eens, als wij er ook zijn!?!? Xxx

 4. Irene says

  Ik ga ook verhuizen! Ik wil zo met je mee leven…. Kom snel naar je toe fiek. Xx

 5. Pingback: Een fijn huisje – RUBY ELIZABETH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s