Blogs
Comment 1

Een deur en een kompas


Sinds ‘het contract’, dat na mijn laatste werkdag bij Refuge Solidaire zo is gaan heten, heb ik moeite met schrijven. Zodra ik achter mijn laptop ga zitten, voelt het alsof ik op het punt sta om een deur te openen naar een gigantische storm met windstoten die me stuk voor stuk op zullen pakken, mee zullen nemen, heen en weer zullen schudden en me uiteindelijk als lapje voor het scherm zullen achterlaten.

Daarom eindig ik meestal op een nieuwssite, of iemands anders blog.

Mijn theorie was aanvankelijk om de deur telkens op een kiertje te zetten en kleine vraagstukjes door te laten. Maar zonder de storm waar ze vandaan komen en deel van uit maken, lijken ze nauwelijks kracht of betekenis te hebben. Wat ik nu denk is dat ik gewoon aan de storm moet wennen (of de deur voor altijd gesloten moet laten, een verleidelijke optie).

Wat is die storm dan? Ik vermoed chaos. Het niet werkelijk begrijpen van ongelijkheid, mijn eigen positie en rol daarin en wat die impliceren voor mijn dagelijks leven, mijn verantwoordelijkheden en het soort persoonlijke toekomst waar ik me zelf goed genoeg over moet voelen.

Ik zeg vaak tegen Thibault: het voelt alsof mijn morele kompas op hol is geslagen. De manier waarop ik gewend ben om te leven en te denken ligt niet meer in lijn met mijn gevoelsmatige polen van goed en kwaad. Daarom kan ik die deur naar die storm (mijn excuses voor al die metaforen, ik kan even niet anders) niet zo lang meer gesloten houden, het is immers best vreemd om toch de hele tijd een beetje te voelen dat er iets niet helemaal meer klopt.

Wat ik misschien even moet vermelden is dat ik sinds het contract mijn ‘oude’ leven weer heb opgepakt. In grote lijnen: ik werk in een bar, studeer, ski en klim. Daarbij werk ik één dag in de week vrijwillig voor Refuge Solidaire, en word ik dus tegenwoordig vergezeld door één gesloten deur naar een gigantische storm en één op hol geslagen moreel kompas.

Natuurlijk piept die deur af en toe open, met alle gevolgen van dien. Wat ik me in de dagen daarna altijd grondig besef is mijn gebrek aan kennis, misschien wel mijn gebrek aan een filosofische basis (is dat nodig?) en in elk geval een groot gebrek aan gereedschap om een soort van positie voor mezelf uit houwen in die grote chaos van een wereld. Het lukt me zelfs nauwelijks om een mening te vormen, nu ik een klein beetje heb ervaren hoe ingewikkeld, chaotisch, oneerlijk en schrijnend het allemaal is.

Voorlopig moet ik het daarom doen met andermans analyses en meningen.

Je zou ook kunnen zeggen dat ik gewoon een beetje in de war ben. Deze gehele blog had ik misschien als volgt kunnen schrijven: Momenteel schrijf ik wat minder want ik ben een beetje in de war.

Verder gaat het overigens wel gewoon goed. Zolang ik kan klimmen en skiën, ben ik nu eenmaal dikwijls blij als een kind. In hoeverre mijn huidige leven echter ‘houdbaar’ is, wanneer de wijzers van mijn morele kompas zich eindelijk zullen kalmeren en vooral in welke stand ze stil komen te staan, wat de werkelijke impact is van het eventueel ‘openen van de deur’, in hoeverre deze metaforen werkelijk staan voor de verwarring die ik voel, dat alles weet ik niet. Het enige wat ik hoop, is dat het me toch lukt om erover te schrijven (met eventuele gevolgen van dien), omdat zelfs een chaotisch verhaal als het bovenstaande me enigszins helderheid geeft in wat er gaande is en toch ook wel een interessante periode weergeeft.

(Metaforen waar ik ook nog aan heb gedacht: de struisvogel en de kop in het zand, het leven in een bubbel en natuurlijk het wel of niet de kop uit de bubbel steken (of de bubbel die spontaan uit elkaar spat)).
This entry was posted in: Blogs

1 Comment

  1. Soms lees ik jouw blogs als een déjà vu. Als je klaar bent voor de storm ga je het voelen. Die kleinere draaikolken zijn waarschijnlijk nodig om je voor te bereiden.
    Oneerlijkheid, hoe hard je er ook zelf getuige van bent, is vaak niét jouw verantwoordelijkheid. Dat jij bijdraagt aan dat waar beleidsmakers niet in slagen, vind ik een voorbeeld.
    Geniet intussen van jouw passies 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s