Blogs
Comments 6

Het drama van de dertigjarige vrouw


Al vanaf mijn veertiende brengen verjaardagen de crisis van het ouder worden. Sinds mijn denken enigszins op gang is, ben ik me tergend bewust van de voordelen van onwetendheid, roekeloosheid en onverantwoordelijkheid. Ik wil niet terug, maar alles dat me dichter bij het drama van de dertigjarige vrouw brengt maakt me dieptreurig. Ik ga mijn creativiteit vastbinden met ductape. Eenieder die zich waagt aan mijn vertrouwen en optimisme stuur ik mee naar Spanje. Ik heb back-up van honderd zwarte pieten, elke verjaardag, hoe oud ik ook word.

Ik vind het mooi om te zien hoe mijn vrienden steeds noemenswaardiger worden. De tijd brengt ons persoonlijkheden. Toch, vanuit een duistere invalshoek, brengt de tijd me dit jaar eenentwintig niet uitgevonden eieren. Een ei per jaar. Ik had een tophockeyende soulartiest met Braziliaanse kinderen, bestsellers en een grote gekleurde pappagaai kunnen zijn.

De eerste pepernoten herinneren me eraan, maanden voordat ik jarig ben. Wanneer de Albert Heijn vol kinderschoenen staat weet ik dat Sinterklaas is gearriveerd, met de crisis van het ouder worden in de juten zak van zijn zwarte pieten.

Maar dit jaar heb ik wél een ei uitgevonden. En dat is het ei der besef van daadkracht. Ik word geen treurige dertiger wanneer ik geen treurige dertiger wil worden. Ik word gewoon heel blij, altijd, ongeacht hoe vaak ik Sinterklaas al aan wal heb zien stappen. Dus nu ga ik pepernoten eten en een feestje vieren op de beat van de zwarte pietenrap.

Ik heb het niet kunnen vermijden: vandaag ben ik dertig geworden. Daar stel ik mijn 22-jarige zelf natuurlijk bijzonder mee teleur.

Ik vind het zelf wel leuk.
Zo leuk dat ik zelfs een feestje heb gevierd (met allemaal andere treurige dertigers).

Liever word ik ouder. Het bevalt me wel. Ik ben dankbaar, blij en nieuwsgierig.

Op naar het drama van de veertigjarige vrouw.

De enige juiste manier om jarig te zijn: met Fiek in de sneeuw.
This entry was posted in: Blogs

6 Comments

  1. Je bent altijd vandaag jonger dan morgen en je bent echte de leukste en jongste dertigSTER.
    Gefeliciteerd Ruby!

  2. Fijne verjaardag, Ruby! En neem het maar aan van een 64-jarige: ouder worden heeft veel voordelen (en ook een paar nadelen, maar daar besteden we maar niet te veel aandacht aan…)

  3. Gelukkige verjaardag, Ruby! Ik kijk altijd uit naar je stukjes…
    vanwege Elisabeth (een 67-jarig meisje voor wie het leven nog steeds een avontuur blijft)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s