Blogs
Leave a Comment

Woeste Tijden

Afgelopen nacht faalde ik het geologie-examen op het College Hageveld in Heemstede. Ik had aanvankelijk niet door dat het een probleem was, maar de geologielerares zei dat ik met mijn 4.16 niet zou slagen voor mijn eindexamens.

Normaal gesproken komt deze droom in een andere vorm: Ik kom erachter dat ik op de een of andere manier nooit naar de wiskundeles ben gegaan, realiseer me vervolgens de ernst van mijn achterstand en spendeer de gehele droom – in angst – aan de vraag of ik dan alsnog mijn wiskunde-examen zou kunnen halen (willekeurig detail: de niet-geattendeerde wiskundeles vindt steevast plaats in het biologielokaal).

De reden voor de geologische twist in mijn droom is ongetwijfeld het bezoek van mijn ouders aan Chamonix en mijn vaders interesse in gesteenten. Hij wijst naar witte vlekken op keien waarover we lopen en plooien in gebergtes waarover we uitkijken en legt ons dan uit dat ze ontstonden gedurende woeste tijden lang geleden, waarin bergen nog op reis gingen, botsten en scheurden.

Ik zou Chamonix graag willen zien gedurende zo’n woeste tijd. Mijn vader ook. In plaats daarvan banen we ons onvermijdelijk een weg door Goretex-jassen en schoothondjes in plastic (het regent) en schuilen we in een café met luide muziek en een zee van onderuitgezakte gasten onder hun smartphone. Schijnbaar zijn er deze zomer 30% meer toeristen dan normaal. Chamonix is een nauwe vallei; dat gaat nooit goed.

Gelukkig hebben beide ouders een goed stel benen en kunnen ze op zoek naar stille plekken hogerop, waar de bergen nog niet zo ernstig geketend zijn door Compagnie de Mont Blanc en het volk dat zij aantrekt.

En ik herkans mijn geologie-examen en schrijf dat er momenteel een erg interessant fenomeen gaande is in Chamonix: Onrust is zichtbaar in zowel het Mont Blanc massief als de Aiguilles Rouges; de bergen lijken zich voor te bereiden op een massale trek; Mont Buet wil naar het Noorden en Mont Blanc vooral ver weg.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s