Skiën
Comment 1

De eerste CRET-week

Gisteren rondde Marcel, drieëntwintig andere aspirantgidsen en ik de eerste week van de CRET af. Vijf dagen achter elkaar hebben we ons verstopt in skipakken en geskied van de vroege morgen tot aan zonsondergang.

Nu zijn we moe. Vijfentwintig paar benen van hout. Dit weekend wordt er bijgeslapen, gegeten en veel water gedronken.

Het skiprogramma van de CRET is vormgegeven door drie oude mannen met vriendelijke gerimpelde ogen en een wat jongere, door Salomon gesponseerde legende. Vriendelijk, geduldig, gepassioneerd, didactisch ijzersterk en zelf briljante skiërs: ze begeleiden ons in stijl langs de obstakels op weg naar de perfecte afdaling. Ik zou ze het liefst allemaal houden.

Omdat we specifiek voor het probatoire worden opgeleid, leren ze ons skiën volgens de regels van de ENSA, wat wil zeggen: Technisch foutloos. Voor de start van de CRET wist ik niet eens hoe een goede skiër er precies uitzag. Ik keek vanuit de lift naar de poppetjes op de piste en oordeelde naar gelang een schimmig, esthetisch waanbeeld. Nu weet ik hoe nauw het luistert. Skiën is maar tot zoverre intuïtief (of wat zal ik zeggen: de ENSA heeft niet zoveel op met intuïtie).

Ze leren ons de technieken op de piste en brengen ons vervolgens naar weerzinwekkend moeilijk terrein waar alles op snelheid moet worden geïmplementeerd. Diepe, zware sneeuw op steile wanden, ijzige moguls, lange beenvretende afdalingen, bomen, nauwe paadjes, mist, ze weten altijd wel iets gruwelijks te vinden.

En ik bungel onderaan de groep. Tachtig procent van mijn energie gaat op aan overleven terwijl ik de jongens en een drietal meisjes probeer bij te houden. Mijn medeleerlingen skiën misschien nog niet perfect, maar hebben op zijn minst genoeg ervaring om door elk soort terrein te walsen zonder op te kijken van een boom meer of minder. Ik overkom plichtmatig angst op angst en begrijp nog steeds niet waar ze het vermogen vandaan halen om ogenschijnlijk onbevangen af te dalen over zulk moorddadig terrein.

Woensdagmiddag stond ik zowel fysiek als mentaal op het randje, op het punt om op te geven, er heilig van overtuigd dat ik simpelweg het niveau niet had. Maar iedereen die aan mijn lunchtafel zat zei er niet beter aan toe te zijn. Ze waren lief. Dat helpt zoveel. En er is altijd nog het verhaal van Carlitos: Een lange, prachtige Argentijn met een indrukwekkende tochtenlijst die een jaar eerder net als ik de CRET inging met een minimaal skiverleden. Hij begon als het drama van de groep maar passeerde vervolgens tot ieders verbazing het skigedeelte van het probatoire. En ook Judith, het Franse meisje, skiede nog geen drie jaar voordat ze de ski-examens haalde. Dingen zijn mogelijk.

Nu, afgelopen week was zogenaamd nog een rustige week waarin de nadruk lag op techniek. We zijn het weekend ingegaan met een waslijst aan verbeterpunten die voor de start van de examenperiode via ons hoofd naar het lichaam moet worden gecommuniceerd. Hoe dat precies werkt, die connecties, de datatransfer, dat is het grote raadsel dat door elk van ons persoonlijk moet worden opgelost. Ik zal mijn lijstje bloggen.

Volgende week zetten ze in op kwantiteit en brengen ze ons onder andere naar de eindeloze afdalingen van La Grave. À mort. Diegene die vrijdag nog been overheeft, is gemaakt van staal. Ze geven ons die laatste namiddag een ‘proba blanc’, een afdaling gelijk aan het echte examen, inclusief beklimming (1400 hoogtemeter?), examinatoren, rugnummers en eindoordeel. Schijnbaar is de opzet zo ‘echt’ dat iedereen bibberend op zijn ski’s staat.

En dat is mijn enige voordeel: Ik sta tegen die tijd al zo consequent te bibberen dat ik het op het moment suprême waarschijnlijk niet eens meer doorheb.

This entry was posted in: Skiën

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s