Blogs
Leave a Comment

Tocht 8: Nabot Leon & Ozer Josephine

IMGP0796

De routes op de Peigne en Blatière zijn gemakkelijk te bereiken via de plan de l’Aiguille lift en veel van hen kun je ook binnen de openingstijden van de lift afronden, maar een bivak bij Lac Bleu  is altijd, altijd de moeite waard.

The place to be: alle routes op de Blatière. Want ze zijn toegankelijk, overzichtelijk, solide en hartstikke Chamonix Graniet op haar best.
‘Nabot Leon’ en ‘Ozer Josephine’ vormen samen een 400 meter lange klim op de westwand. Nabot Leon geeft de makkelijkste route op de Pillar Rouge en is daarom populair. Zo populair dat we als vijfde touwgroep aankomen en op de hielen gezeten worden door een gids met klanten en een viertal dat het snel opgeeft.

Wachten.

IMGP0804

De buurroute ‘Majorette Tatcher’, daar zat dus maar één touwgroep in, waarschijnlijk vanwege een 6b+ off-width crack die er van boven mega cool uitziet.

We wachten op elke standplaats. We praten met Britten, Fransen en Zweden en wachten. Eén touwgroep ruïneert het voor de rest: Ze waren de eerste en de langzaamste. Links en rechts worden ze ingehaald, maar wij, als vijfde, zijn praktisch kansloos. We wachten zoveel dat het instabiele zomerweer steeds zwaarder in de lucht gaat hangen. Het sfeertje is jolig, want wat kunnen we anders, maar uiteindelijk heeft niemand zin om in onweer rappels in te hangen. En wij willen nog een tweede route in, Oser Josephine. We zouden er immers de tijd voor hebben.

IMGP0803

Ik had weer mega goed het eten voor elkaar: twee croissantjes de man voor de hele dag. Dit was onze laatste.

Rond twee uur ‘s middags begint al het volk op de Blatière massaal terug te keren. We houden het nog wat lengtes vol, maar worden eveneens, nog voor we de top bereiken, te zenuwachtig van al dat gedreig van boven. Gestrest en in rap tempo beginnen we abseils in te hangen. De donder blijft uit, maar regen en wind jagen ons terug naar Plan de Aiguille.

IMGP0809

Slecht weer dus. Daar is  Massief Mont Blanc goed in, de laatste tijd.

Goed, dan maar terugkomen op een zonnige dag en beter tijdstip. Met een aantal grote cams voor de prachtige spleten die we onze spontane abseil zijn tegengekomen, want er valt daar nog veel te ontdekken. We hebben zelfs een blik kunnen werpen op de beruchte Fidel Fiasco (‘fingercrack’ 6c+) over de Pillier Gris, alhoewel we dan nog even ons mentaal naar zelfvertrouwen moeten afgraven.
Dan weet je in elk geval dat je niet in de rij hoeft te staan.

IMGP0811

Schuilen voor de regen terug bij Lac Bleu.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s