Blogs
Comments 2

M6 Solar

Ik leun tegen de achterzijde van de bar en zie de gasten op de tafels dansen. Het loopt tegen het einde van de après-ski en het was weer druk. Nadat de meeste feestgangers dampend van het zweet de deur uit zijn gelopen en de jongens ritueel het bier van de vloer dweilen, loopt Ben de bar binnen. Kijk, deze gaan we morgen doen. Hij wijst naar een route in een topoboek, M6 Solar op Pointe Lachenal, een mixed lijn van tweehonderd meter waar ik helemaal niets van afweet. Ok, zeg ik, wat heb ik nodig?
Na het afsluiten van de bar wandel ik naar huis, veertig minuten lang, met de route open op mijn mobiel. In mijn hoofd vormt zich een vage paklijst en vooral het besef dat over vier uur mijn wekker gaat. Thuis schop ik mijn werkschoenen uit en kruip direct mijn bed in, even later worstel ik me in alpine kleren en verzamel ik mijn materiaal.

Met een honderdtal Vallée Blanche toeristen, een paar ski’s en een ongeorganiseerde alpinetas sta ik in de rij voor de lift van Aiguille de Midi. Ik heb dit nog niet écht gedaan, zeg ik tegen Ben terwijl we langzaam naar voren schuifelen. Niet zo hard, althans. Mixed terrein kom je in routes wel tegen, maar mixed vanwege het mixed is wederom een nieuwe wereld.
Met een beetje duwen, trekken en valsspelen weten Ben en ik snel een plek omhoog te veroveren, waardoor we nog voor tienen van de sneeuwgraad bij Aiguille de Midi afskiën – ik eventjes onderuit omdat het een tijdje geleden is dat ik met zware rugzak skiede.
En daar is ze: M6 Solar, een lange, ogenschijnlijk droge weg omhoog, een beetje duister maar toch niet zo angstaanjagend, best wel ok eigenlijk. Dit overzie ik.

Ik leid de eerste pitch onder een knalblauwe hemel, zwetend van de tragische hitte van Maart, en kom er direct achter dat het toch even iets anders is. Go go gadget Ruby, of eerder die meisjes van Totally Spice die allerlei hulpmiddelen tevoorschijn toveren om de slechte jongens mee te verslaan. Mijn bijlen kunnen in spleten en achter rotsen, of in het ijs, maar ik kan ook met mijn handen klimmen, of met mijn hele lichaam, ik vergeet bijna mijn protectie door al dat gemanoeuvreer omhoog, de cams en nuts, het minuscule puntje van mijn stijgijzer op een richeltje aan de linkerzijde van de schoorsteen en mijn volledige gewicht tegen de rechterzijde. Lukt dit?

We wisselen de lengtes af. Soms ben ik even stil van spanning, maar telkens wanneer ik weer kan ademen ben ik superblij. Wat is dit leuk zeg. Een puzzel bijna, nauwkeurig en traag veroveren van terrein, meter bij meter, gadget per gadget.

17353033_10212184738075773_180129150_n

Ben klimt de crux. Een grijze, ijsloze spleet in een schoorsteen. Twee pitons en dan louter eigen creativiteit en een sterk functionerend mentaal. Hij klimt zonder piepen. Ik verlies hem uit zicht en hoor het geschraap van zijn stijgijzers en zijn gemompel. Well, no protection here, zegt hij. Time to be a big boy. De zon blijft precies twee meter onder mijn standplaats steken, waardoor ik de hitte uit mijn vingertoppen voel stromen en de rillingen over mijn rug lopen. Kom op Ben, denk ik. Kom op, zon. Één van de twee.
Als ik hem volg liggen mijn vingers eraf, en wanneer het gevoel terug komt heb ik twee van de meest intense hot eggs ooit. Alhoewel ik me vaag realiseer dat ik een hele mooie pitch aan het klimmen ben, kan ik alleen maar overleven en schelden. Precies wanneer ik bij de standplaats aankom is de pijn weg. En ben ik weer heel blij. Well done, Ben. Wow.

Wat is nu mixed klimmen? Hoe doe je zo’n M6 Solar? Toch wel een beetje op ervaring, denk ik. Je moet leren inschatten wat de meest efficiënte manier is om je voort te bewegen. Per hoogtemeter. Hoe maak je het jezelf het gemakkelijkst, door je bijl in een spleet te draaien of je met je handen af te zetten tegen de rots? Kun je dit minirandje gebruiken voor je stijgijzers? Ja. Kun je dit ijs vertrouwen? Hm, nee. Heelhook? Tsjah, waarom niet?
Kortom, ik kan nog wel wat M6 Solars in mijn toekomst gebruiken.

17360730_10212184741075848_106507268_n

We klimmen de route uit en komen aan in de volle zon en diepe sneeuw. Op de gletsjer ontmoeten we Bens vrienden die juist hun eigen route achter de rug hebben, en als groep skiën we het wonder van de Vallée Blanche af. De sneeuw is lentesneeuw en de sfeer is zomersfeer. Ik moet een beetje moeite doen met de zware tas, maar kom ongedeerd aan bij het treintje van Montenvers. We delen de plekjes van de trein met de horde Vallée Blanche toeristen, een aantal burgers in outfit, een drietal honden en een hele beroemde freeride skiër. En ik val in slaap.

Ik zit in de zon van het terras van de bar en drink twee Panachés. Skischoenen nog aan mijn voeten, mijn ongeorganiseerde alpinetas half uitgepakt naast me. Ben en ik zijn beide superblij. Ik heb nog een uur. Met grote tegenzin gooi ik uiteindelijk mijn alpinekleding af en kruip weer terug in mijn werkoutfit, de geur van zon nog op mijn huid, mijn armen zwaar en de herinnering aan de beklimming dominant in mijn gedachten. Een voor een help ik de gasten aan hun drank, boos dat ze interfereren met mijn gelukzalige roes en zich niet realiseren dat ik moe ben. Zet de knop om, Ruby, denk ik. Als de gasten weer op de tafels dansen grinnik ik. Wat een dag.
De wandeling terug naar huis is bijna niet te overzien. Ik open de route weer op mijn telefoon en zie dat de klimmertjes zich vrolijk over heel veel ijs bewegen. Wij hadden nauwelijks ijs, maar wel een afsluitende skisessie in T-shirt.
Veertig minuten later lig ik in bed, om drie uur ’s nachts, direct van de aardbodem.

(PS. Ben, next time I’ll make sure to have photo’s of you climbing hard crux pitches)

17352811_10212184733715664_1154119512_n

This entry was posted in: Blogs

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s