Blogs
Leave a Comment

Van de Markt

Het is best interessant om een vriendje te hebben op afstand. Niet alleen het feit dat hij niet hier is, maar ook de rol van het bezet zijn. De jongens vroeger noemden het van de markt zijn of terug op de markt komen, wat ik zo gek vond omdat ik dan een Amsterdamse markt voor me zag met ons allen in een stalletje. Koopje, onbetaalbaar, breekbaar, niet kapot te krijgen, amusant, rustgevend.

Het is de eerste keer dat ik van de markt ben en ik moet eerlijk zeggen dat het me wel bevalt. Met name in het wereldje waar ik rondloop, waar de handel floreert en veel sociale relaties iets dubbelzinnigs met zich mee brengen. Het geeft rust en zekerheid om zelf geen deel van de handelswaar te zijn.

Het betekent ook dat ik zelf niet kan gaan jagen op de interessante koopjes die soms aan de hoek van de bar plaatsnemen (wat, eerlijk is eerlijk, ik toch al niet deed). Rondlopen op de markt zonder geld. Kijken, niet aanzitten.

En als iemand toch onverwacht aantrekkelijk is, komt het concept van een relatie opeens heel bizar over. Wat is dan eigenlijk die afspraak die je met je vriendje hebt? Een vreemde conventie die als een rationele grens dwars door je gevoelsmatige omgang loopt. Normaal gesproken wordt hetgeen wat je doet en zegt tegenover iemand bepaald door iets natuurlijks, een soort trage verovering van terrein die alleen maar geleid wordt door intuïtie.
Nee, nee, niet daarheen, denk ik nu.

Ik snap nu pas, sinds ik eindelijk eens de perikelen van een relatie zelf mag ondervinden, waarom mensen vreemdgaan. Een moment tussen twee kan heel sterk zijn, met magie die misschien zelfs tijdelijk even de ratio overschaduwt en het vriendje doet vergeten. Aandacht en waardering van een derde laten je niet onberoerd, dat flatteert je toch wel.
Maar de conventie die je met vriendjelief hebt is niet meer zo louter rationeel als je denkt aan wat er gebeurd wanneer je je er niet aan houdt. Dan is het allemaal opeens heel gevoelsmatig en vooral heel simpel (zo niet, dan zal het wel tijd zijn om even na te denken over je relatie. Of aan een open relatie te beginnen).

Dat vriendje op afstand is overigens net als ik van de markt. Ik bedoel, ik zeg het maar even. Die zit keurig achter een glazen vitrine in een Zwitserse opslag, met een alarmsysteem van lazerstralen en geheime codes.
En pas op, op diefstal staat levenslang (en ik weet je te vinden).

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s