Blogs
Comment 1

De caravan en de burgermeester

Het is koud. Al wekenlang wacht ik erop en pas deze morgen verschijnen mijn ademwolkjes in de bus. Ik grijp naar een paar handschoenen en steek over naar de Caravan. Vijf minuten later kom ik terug voor mijn donsjas en een sjaal. Marcel ligt onder zijn eigen deken en de mijne en vraagt alsnog of ik terug wil komen. Zijn kacheltje laat hem meedogenloost achter.

Ik sluit de deuren van de caravan en kijk om me heen. Het idee was om de zitplek eruit te slopen. En eigenlijk ook de hele wascabine; een hok met een viesgroene plastic gootsteen, kapotte waterpomp, spiegels en een rek met champoo’s die ver over datum zijn.
Winterproof maken.

Het schiet voor geen meter op met het vinden van een kamer in Chamonix. 500 euro is zo het gemiddelde voor een luidruchtig kippenhok in het winterseizoen. Ik zoek in het Britse en Zweedse circuit omdat daar nu eenmaal mijn contacten liggen, maar die delen liever geen kamer. Waar de Spanjaarden het liefst een ziel per m² invoegen, betalen ‘the people from the north’ zonder mokken het hele bedrag. Ze willen het bovenal leuk hebben.
Waar de Fransen uithangen weet ik eigenlijk niet.

Mijn back-up plan is zodoende de caravan geworden. Vlak boven Parking du Grepon huurt de mairie van chamonix een camping af om alle vagabonds van de straat te houden. Je hoort of leest er niets over, tot je in het juiste circuit verzeilt raakt waar de kennis mondeling wordt doorgegeven.
Het is een saisonnairsdeal: Op basis van je werkcontract kun je een plekje krijgen. Plaats voor 30, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. 140 euro per maand voor water, elektriciteit en (met name) een legale standplaats.

De caravan heeft nog steeds charme maar verkruimeld onder haar leeftijd. Al haar gadgets zijn kapot. Geen koelkast, verwarming, licht. Het gasfornuis heeft een zijuitgang waar je goed van op de hoogte moet zijn. Chulé had plotseling een pluk haar minder toen ze de brandende lucifer op de verkeerde plek hield.

Het potentieel is desalniettemin gigantisch. Ik kan mijn gedachten niet controleren zodra ze naar de renovatie gaan. Hout op de vloer, het dak geverfd, alles eruit. Een elektrisch kacheltje en nieuwe gordijnen en een dikke stapel dekens.
Het is mijn caravan. Ik kan er mee doen wat ik wil.
Ik begin schroefjes uit de wanden te halen. Binnen een halfuur heb ik het hele washok eruit. Vervolgens begin ik aan de schuifdeuren van de slaapruimte. De zon piept langzaam achter de bergen vandaan, de parkeerplaats van Buet warmt op en Marcel komt zijn bed uit. We zetten de deur open en laten frisse lucht binnen.

Buiten klinken stemmen. Dicht bij de caravan discussiëren twee mannen. We zijn alert. Als bus- en caravan eigenaar moet je altijd oppassen. Niet voor het schorem, nee, je bent het schorem en de buren kijken vanachter hun gordijntjes. Het oordeel ligt overal klaar. Al is je interieur van goud, op wielen behoort men niet te leven.
Caravans zien er daarbij op een of andere manier integraal louche uit.
Er verschijnt een gestalte in de deuropening. ‘Parlez-vous françias?’
‘Oui, on parle françias’. Een man van rond de veertig, ongeschoren, Frans petje boven blauwe ogen, is van een filmset afgeplukt en voor ons neergezet.
‘Jullie kunnen hier niet blijven.’ Hij wil geen kamp met caravans, honden, publieke WC’s in de bosjes. Sinds wij er de caravan hebben neergezet is er inderdaad al een tweede bijgekomen, en twee buren grepen hun kans om hier hun weggeteerde bus en afgedankte laadbak te stallen.
De man stelt zich voor als de burgermeester van Vallorcine.
We hebben dus de burgermeester zelf voor ons.
Ik zeg dat ik geen idee heb waar ik de caravan moet laten voor het winterseizoen aanbreekt en hij weet het ook niet. Hij is nog wel degene die zich meerdere malen verontschuldigd.
Hij vertrekt.

Ik staak mijn werkzaamheden en zet de caravan te koop op Facebook. We hebben niet de middelen om haar te verplaatsen en niet de plek om haar neer te zetten.

Nu moet ik opzoek naar een andere oplossing voor van de winter.

This entry was posted in: Blogs

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s