Blogs
Leave a Comment

ZoalsWesterman

Ik wil schrijven zoals Westerman, denk ik al twee dagen. Mijn vader geeft me altijd boeken mee, zelfs als ik al moeite heb om een plekje voor mijn tandenborstel te vinden. ‘Wat moet je met al die boeken?’ vraagt Marcel regelmatig. Ik kan ze niet ‘doorgeven’ of ‘ruilen’, met name omdat de helft van mijn vader is.
Op de hoogte van mijn Engelse blog, gaf hij me laatst Hemmingway. The Old Man and the Sea. Op het vliegveld van Geneve las ik hoe de oude man door een gigantische vis over de zee gesleurd werd. Daar ging het hele boek over en ik wist omdat het Hemmingway was en mijn vader het had aangeraden, dat ik het goed moest vinden.
Briljant, eigenlijk.
Westerman was verplichte literatuur omdat hij reist en schrijft en daarin zo ongeveer de beste in is. Ik zou daarvan kunnen leren.
Het is jammer eigenlijk dat je als kind niet meer open en onbevooroordeeld naar je ouders kunt luisteren. Zodra Marcel iets hoort over yoga sluit hij zijn oren. Hij heeft er genoeg over gehoord. Zodra mijn vader met een boek aan komt zetten denk ik ‘mwah, dat zetten we in de kast en dan zien we wel’.
Zonde, want ik sleep Westerman al twee jaar lang mee. El Negro en Stikvallei. Het kostte me vijf jaar om Honderd Jaar Eenzaamheid te lezen (dat boek heeft veel studentenkamers gezien), nu ongeveer mijn lievelingsboek, en die vis van Hemmingway zwemt nog vaak door mijn gedachten. Het had me goed kunnen doen om Westerman eerder te lezen.

Hij schrijft vanuit zichzelf, hijzelf in relatie tot zijn onderwerpen, informanten, omgeving. Hij met zijn achtergrond, aanleg en emoties. Ik leer het drama van de Nyosvallei in Kameroen 1986 (Stikvallei) en El Negro kennen vanuit Westerman en ik heb dat nodig om te begrijpen en in te voelen wat daar gaande is geweest. Omdat ik toch al denk dat verslagen van het onbekende volledig gekleurd worden door wie verslaat, heb ik liever dat ik de verslaggever leer kennen.

En het gaat natuurlijk vooral om de manier waarop hij dat alles opschrijft.
Zo aantrekkelijk.
Zo zou ik dus ook over Chamonix willen schrijven.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s