Blogs
Leave a Comment

En Quête

Ik lees een boek en het is interessant.
Volgens mij ligt het overal in de boekenwinkels in Frankrijk. Ik weet niet of het vertaald is in het Nederlands, nog niet misschien.
Het heet Trois Amies en Quête de Sagesse en is geschreven door een monnik, filosoof en psychiater die ergens in een hutje in de natuur het gesprek aan zijn gegaan.
Ik leer allemaal wijze Franse woorden nu.

Ze schrijven over het Ego (mijn nieuwe vriend) en emoties, het lichaam en vrijheid en altruïsme en ondertussen maken ze geinig eenvoudige opmerkingen die me dagenlang aan het denken zetten.
Deze blog gaat om een van hen.
Op de bladzijden die ik een paar dagen geleden las raadde ze me aan om in de ochtend niet als eerste aan mijzelf te denken (wat ga ik doen vandaag, wat gebeurde me gister, mijn zorgen en plichten en ingewikkelde dagen) maar om mezelf af te vragen: Wat ga ik voor een ander betekenen vandaag?

Het allereerste dat je denkt op een dag.
Wat ga ik voor een ander betekenen.

Ik probeer dat sindsdien en begin mijn dagen fundamenteel anders. Niet persé met goede voornemens, maar voornamelijk met het idee dat ik mijn eigen leven niet zo belachelijk serieus hoef te nemen vanaf het allereerste moment dat ik bewust aan mijn dag begin. Het breekt op wonderbaarlijke wijze mijn meest slaperige en geroutineerde denken open.
Nu sta ik op (meestal met berenhonger) en slenter ik naar de havermout met het (op dat moment) bijna onwerkelijke vraagstuk: Wat ga ik voor een ander betekenen?

Vrienden, kennissen, onbekenden, de wereld. 24 jaar lang stond ik op met alleen mezelf en nu sta ik eventjes op met iedereen.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s