Blogs
Comments 2

Ik kom uit Amsterdam

Ik mis Amsterdam de laatste paar dagen. Zonder directe aanleiding flitsen beelden van de stad door mijn hoofd, die spontaan de deur naar mijn herinnering open zetten. Ik denk aan Oost, waar ik woonde, de straten die ik doorfietste, de lijnen van de tram. Op het pontje door het Ij, avond aan avond, naar Monk, naar de universiteit langs de grachten, Amsterdamse kinderen en vrouwen en mannen op de stoep of in parken of cafés.
Ik kan nog steeds op de fiets stappen en door elke straat fietsen, ik kan het doen in mijn gedachten en dan ben ik er nagenoeg. Het zit allemaal in mijn hoofd.

Het gekste is dat ik iedereen fysiek dichtbij had, eens, die nu in woorden tussen kaders van Facebook of WhatsApp bestaan of net als de straten van Amsterdam in mijn hoofd, dat het mogelijk was om naar ze toe te fietsen.

De wisseling van seizoen ligt ten grondslag aan mijn verlangen om even terug te zijn in mijn oude leven. Ik weet het zeker. Want nu ligt de wereld weer als een keuze voor me; alles hier is op zijn beloop en mensen vertrekken naar huis. Amsterdam doet zich echter niet voor als een optie, het doet zich voor als een herinnering. Een bezoek aan Amsterdam is een uitje naar het museum.
Wat ik zou willen is terug in de tijd gaan en een dag in mijn oude leven doorbrengen, zonder hoe-gaat-het-nu gesprekken, zonder het grote weggaan op de achtergrond, midden in de vanzelfsprekendheid van ontmoetingen met mijn vrienden en avonden in de klimhal. Dat zou ik willen.

Je hoort hier dagelijks de vraag: Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Amsterdam, zeg ik dan.
Het Amsterdam van mijn herinneringen.

This entry was posted in: Blogs

2 Comments

  1. Kom gezellig langs, dan gaan we naar centraal en het park en fietsen we rondjes en dan doen we net of je nooit bent weggeweest! Xxxx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s