Gasten
Comment 1

Kimberley Perrin

Chalet Ruby – Amsterdam :   994 km
Casa Kim – Amsterdam:         979 km
Chalet Ruby – Casa Kim:         61.4 km

Dus Ruby is mijn buurmeisje.

We hadden het hier over afstand, nu de tijdseenheid.

Auto:
61.4 km
Als je een auto hebt, kom je er in principe wel
$$$$$$$$$$$

Liften:   
Geluk of niet!

Trein: 
2h 09 minuten
Na achten geen treinen
Sneeuw … treinen komen vast te zitten
$$$

Ski:
½ La Haute Route Chamonix – Zermatt (afslaan in Arolla)
4 dagen skien met overnachtingen in:
Cabane Albert Premier
Cabane de Monfort
Cabane de Dix
Cabane des Vignettes

Fiets:
55.5km
1620m stijging
720m daling

Lopen:
Heel veel mogelijkheden ….

Maar alsnog, Ruby en ik zijn buurmeisjes. Ik kan de Mont Blanc zien als ik in de bergen ben, en dan zie ik Ruby.

Wat doet een afstand van 61.4 km met je…
Een Amsterdammer raakt sowieso in paniek. Met 61.4 km ben je buiten de ring, en dus ergens verdwaald op het platteland.

Vertel je aan een gemiddelde seizoensarbeider uit Chamonix dat je uit Sion komt, dan weet niemand waar je het over hebt. Oké het kan liggen aan het feit dat ze buitenlands zijn. Voor de meeste van de saisonniers houdt de wereld gewoon op na Argentière, want daar stop de bus. Je kunt met de trein naar Vallorcine (en dan verder richting Zwitserland), maar daarvoor moet je betalen en die gaat maar één keer per uur. Voor de meesten is er totaal geen reden om verder te gaan, naast dat je het risico nooit meer terug te kunnen of in het ravijn te vallen, is Chamonix 180 graden de andere kant op. Chamonix Mont-Blanc. Daar gebeurt het. Daar is de Mont Blanc, Les Drus, Aiguille Verte … daar is het geld. In dat dal, vertienvoudigd het bewonersaantal in de winter, van 10.000 naar 100.000. Daar zijn alle toeristen die Ruby dronken voert. Daar moet je zijn.

Als je je aan mij vraagt is Chamonix een andere wereld. Oké je bent al in een ander land met een andere munteenheid. Daarbij komt nog eens dat je 1000 meter hoger bent. Toch is het verschil frappanter dan alleen dit. Alles is chamonix is extremer. Er is méér, hoger, steiler, smaller, bekender, drukker, meer toerisme, meer arbeiders, meer nationaliteiten, meer alcohol, meer vette toeren, méér en nog eens meer.

Ruby zou zich niet kunnen voorstellen om bij mij te komen wonen en ik niet bij haar. Waarom? Ondanks dat de plekkeuze voor ons beider intuitief was, heeft het nu betekenis voor ons. We stellen ons nog steeds wel eens vragen over de verschillende normen en waarden die gelden in elke nieuwe werelden waarin we verzeild raken (en dat zijn er nogal wat), maar de grote vraagtekens zijn al opgelost. We hebben een huis, een baan, en mensen die we langzaam aan zeker vrienden zijn gaan noemen. We stellen ons allebei niet meer vragen over het bus- of treintijden, we weten de supermarkt te vinden, we kennen de namen van de bergen om ons heen, je kan langzaamaan mee praten over col de… pointe de … la longue voie dans la vallée de…l’arête de .. en vooral een hele waslijst aan tochten!!

We zitten allebei goed waar we zijn. Ja in het nu en hier. Wat er gaat komen weten we niet. Ik ben benieuwd. Maar wat ik zeker weet is ‘Buurvrouw la Blanche, ik zie je snel weer!!’

wouss
Wous&ruby

This entry was posted in: Gasten

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s