Blogs
Leave a Comment

Oude Intro

Ik heb een droom, een monsterplan, een einddoel. Deze blog vertelt je over de weg erheen. De gekke creaturen die zich verborgen houden achter elke bocht, de lange gedachten en kleine avonturen in een onbekende wereld. Je mag het allemaal met me meemaken. Als je wilt.

Wat is dat monsterplan?

Ik wil een stuk grond kopen op een bergflank in de Franse Alpen, het liefst met een bouwval erop. Dan vraag ik iedereen om me te komen helpen timmeren en verven, loodgieten en dakbedekken, net zolang tot er iets staat met een hele grote keuken en woonkamer, een bibliotheek en een steenoven, een reuzentafel en een Chouffetap. Buiten leg ik een moestuin aan, omringt door fruitbomen en grond die me nagenoeg zelfvoorzienend maakt. Daarnaast komt een grasveld waarop ieder bergbeest mag kamperen, in ruil voor dat hij of zij de kapotte poort of het avondeten maakt. Jij ook, als je maar genoeg geprikkeld wordt door deze woorden.

Ik tik wat kippen op de kop, twee geiten en twee schapen, een Friese Stabij, een berggids of een tuinman (of een berggids én een tuinman) en in de loop der tijd wat kinderen. Niet te vergeten een ezel, die onze spullen naar de hut tilt op elke bergtocht die we maken.
Op zolder komt het allergrootste materiaalhok ooit, groter dan dat van Ueli, met setjes in alle kleuren (zelfs roze en paars). Langs de wand bouw ik een reusachtige boekenkast met topo’s en gidsjes, en daarvoor zet ik een zachte fauteuil met een tafeltje en een kaars.  Op de overloop maak ik een donkere ruimte voor de foto’s. Op de houten tafel in de achtertuin, tussen rozenstruiken en klimop, leg ik een boek waarin we onze tochtenplannen schrijven voor we de bergen in trekken.

In de buurt, bijkeuken, boomhut of schuur komen vrienden wonen. In mijn wildste dromen zelfs mijn ouders. Elke morgen halen we brood bij de bakker en kaas bij de kaasboer, zolang we nog niet zo handig zijn met het melken van de geit. Elke middag is het een chaos van volk dat in en uitloopt, gillende kinderen die we uit de bomen moeten plukken om aan de lunch te krijgen en een schaap dat in het bed is gaan liggen. Elke avond zitten we samen, met gitaren of discussies, tot de zon ondergaat of de wijn ons naar bed begeleidt. In het weekend dansen we.
Mits we er zijn, want ieder beleeft eigen avonturen op continenten of in de bergen. Zolang er maar iemand thuis is om op de ezel te passen en in de moestuin te prikken.

Dit monsterplan komt niet uit de lucht vallen. Mijn vader nam ons mee naar bergen, elke zomer, met een afgeladen auto vol kampeerstoelen, verrekijkers en wandelschoenen. Op een onbewaakt moment, ik zat waarschijnlijk op een rots met een roze hoedje op en een broodje jam in mijn hand, hebben de bergen mijn hart gestolen. Nu ga ik het terugveroveren.
Stap voor stap. Verhuizen, aarden in Frankrijk, een leven opbouwen en kijken hoe het loopt. Doe je mee?

Als romantiek bestaat, dan lukt het me uiteindelijk mijn droomplan, het fort, kasteel te realiseren. Als de wereld zo rauw is als in de waarschuwingen, dan zal ik interessante dingen hebben om over te schrijven.

AAvoorblog

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s