Blogs
Comment 1

Chamonixbubbel

Ik ontkom niet aan de Hollanders hier. Vrienden, kennissen, vage bekenden; ik loop over straat en vrijwel elke dag ontmoet ik er een paar. Soms logeren ze in mijn appartement, soms zitten ze op mijn terras. Dat is vreemd emigreren.
De eerste weken was ik nog alleen, in het staartje van het laagseizoen. Een Chamonix waar nog doorheen te fietsen valt, waar ik me een nieuwkomer tussen de dorpelingen voelde.
Het hoogseizoen heeft hordes Aziaten gebracht, de Zweedse hotels opgevuld met Zweden, Britse families herenigd, rijke Fransen in chalets gevestigd en heel veel Nederlandse alpinisten in de context van mijn nieuwe leven gedumpt.

Kijk, zeg ik ze, daar werk ik. Dit is mijn collega, hier doe ik boodschappen en misschien zie je het niet, maar Chamonix is een gek stadje. Ze lachen met me mee, pakken hun tassen en gaan omhoog.

De situatie doet me denken aan zo’n glazen bol met vloeistof rond een klein winterschouwspel, huisjes, mensjes, een Kerstman en een kerk, sneeuw dat dwarrelt als je het door elkaar schudt. We staren ernaar, ik wijs ze op het kleine gezichtje achter het bovenraam en de oranje wortel van de sneeuwpop, en het moment dat zij hun aandacht verliezen kruip ik er terug in. Mijn leven binnen de Chamonixbubbel: Erin bestaan geen Hollandse vriendjes en geen Hollands vriendje ziet ooit de werkelijke inhoud.

Over een paar weken trekken ze massaal weg. Alleen een paar Nederlandse hardcore alpinisten zullen buiten het seizoen nog naar Chamonix komen; de rest hervat studie of werk en denkt alleen nog aan de Alpen als wat ze afgelopen zomer hebben bezocht en in een ander hoogseizoen misschien weer bezoeken. Dan ben ik werkelijk overgeleverd aan de gekken van Chamonix.

This entry was posted in: Blogs

1 Comment

  1. Mirjam says

    🙂 altijd leuk die Hollanders…als je je emigratie proces niet in de weg wil staan kan je nu wel naar Amsterdam komen? Ik beloof je…daar zijn geen Nederlanders meer te vinden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s