Blogs
Leave a Comment

De Trucs van het Hotel

De telefoon van de receptie ging. Het was de baas van het hotel en ze wilde me spreken, zei de receptioniste. Ik onttrok me van mijn collega’s en nam aan.
De baas, zelf op vakantie, zei me dat mijn contract opgesteld moest worden. De vorige keer viel ik over de hoogte van mijn salaris en moest ze een nieuwe maken, maar het kwam er nooit van om een ander salaris vast te stellen en dus ook niet om het alternatieve contract op te stellen. 7,50 was het SMIC, het minimumloon in Frankrijk wat ze me wilde uitbetalen. Zeven. Facking. Vijftig.
Ik heb nooit eerder onderhandeld over mijn salaris en alhoewel ik in eerste instantie trots was dat ik een keer positie heb aangenomen, word ik er nu bloed en bloed chagrijnig van. Hoe kun je tot een salarisovereenkomst komen over de telefoon, een vluchtig belletje, terwijl de een op vakantie is en de ander aan het werk? Wat is dit voor iets belachelijks?
We hebben een voorlopig bedrag vastgesteld en als ze terug is van vakantie praten we verder. Maar ik ben het zat.
Die middag kwam de barmanager naar me toe met ‘slecht nieuws’: dat het hem niet is gelukt om mijn voorkeuren voor het komende werkrooster door te voeren omdat de baas (die nu op vakantie is) al een volledig afgerond rooster heeft doorgestuurd waar hij zich aan moet houden. Ik sta er weer fulltime op, vijf nachten aaneengesloten. Opmerking daarbij was dat ze in het hotel eigenlijk alleen maar iemand voor fulltime nodig hebben en dat ‘t of mij, en zo niet, dan iemand anders wordt. Vijf weken lang is me voorgehouden dat ik drie dagen per week kon werken, vijf weken lang roosteren ze me fulltime in, en nu komen ze met dit bericht. Ik ben het zo verschrikkelijk zat.

En er is meer. Inmiddels heb ik door hoe het hotel werkt. Het vergt geen jaren van hogere wiskunde om het soort bar te draaien dat het hotel als ondergeschikt broertje runt en ik heb genoeg horecaervaring om de conventies per onderneming op te pikken. Sinds al het nieuwe eraf is en ik me ontspannen door de tafels manoeuvreer, vervalt elke uitdaging, elke prikkeling met betrekking tot het werk zelf. Ik tolereer het eindeloze willekeurige delegeren van de barmanagers niet meer omdat ze net zo jong en ervaren zijn als ik en we allemaal dezelfde truc doorzien. Het enige wat er overblijft is de werkomgeving zelf, de gekke collega’s en de gekke gasten, en als ik me daar niet dusdanig in had vermaakt, dan was ik nu definitief klaar met het hotel geweest.

Zondagavond. Ik was chagrijnig. Ik was moe en ik kon het niet meer opbrengen om mijn lachende, foefjes uithalende zelf te zijn. Elke kleine misser van mij of de buitenwereld bracht reden tot gigantische irritatie. Mijn geduld voor de nieuwe Zweedse meisjes die onbeholpen fouten in de kassa maakten was weinig afdoende. Ik kon niet lachen om vreemde muziek, niet onder de bar kruipen, niet dansen, niets. En diegene die me vroegen wat er mis was legde ik om.
De diensten van het 32 uur durende horrorweekend vallen me steeds zwaarder en nu ik in mijn achterhoofd heb dat ik niet naar behoren betaald wordt kan ik me er moeilijk overheen zetten. Het komt uiteindelijk neer op een keuze; een keuze voor dik een maand teveel werken, tot eind augustus, wanneer alle toeristen het dorp verlaten. Of niet.
Ik zit nu nog in de nasleep van dit dieptepunt en geef mezelf even de tijd om uit mijn slechte humeur te komen. De sociale omgeving waarin ik terecht ben gekomen is me op het moment heel waardevol en ik wil daar nu nog niets tegen beslissen. Ik kan wel janken als ik al die Nederlandse klimmertjes voorbij zie komen, maar tegelijkertijd weet ik dat mijn klimseizoen nog komt en dat ik momenteel investeer in een stiekem best nabije toekomst. Best nabij.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s