Blogs
Leave a Comment

Sprookje

Het is al lang geleden dat ik me realiseerde dat alles wat mijn leven is, voortkomt uit mijn eigen handelen en perceptie. Dat ik de wereld moet leren lezen zodat ik mezelf daarin kan schrijven. Dat ondanks alle wetten ik als mens, juist als mens, in staat ben om magie te maken of te vinden. Dat sprookjes me niet overkomen maar ik ze vorm of ontdek. En dat, mocht dit allemaal niet waar zijn, mijn ervaring van het geheel toch precies zo is, als een verhaal, als magie, en er niets voor mij verandert.

Weggaan uit Amsterdam is de grootste toverspreuk die ik ooit gebruikt heb. Alle vaste dingen zijn gaan vliegen, kopjes tot leven gekomen, dieren gaan praten. De stad schittert. Mensen lopen rond met prijskaartjes waarop waarden van miljoenen staan. Het huis op de Sibogastraat is van snoepgoed. Elke vreemdeling is een potentieel, een sliert van een verhaal, een passerende emotie. Papa is een grote tovenaar en mama moeder Aarde. De oude gebouwen in het centrum worden bedreigt door een grote draak. Ik ben een klein meisje op de vooravond van haar ontdekkingstocht.

Ik verklaar mezelf regelmatig voor gek deze plek te verlaten. Ik ben blij, elke dag. Maar Amsterdam was lang niet zo mooi geweest als ik veroordeelt was er tot in lengte van dagen te blijven. De bergen waren niet zo mooi geweest als ik Amsterdam niet had gehad.
In Pretty Woman zegt Julia Roberts tegen Richard Gere: ‘I want the fairytale’. Ze wil hem wel, maar niet gevat als een alledaagse regeling. Ze wil de prins, de romantiek, het avontuur.
Telkens als iemand aan mij vraagt, waarom ga je, dan opper ik van alles. Maar precies dat zinnetje schiet door mijn hoofd. Ik wil het sprookje.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s