Blogs
Comment 1

Ongefundeerd

Er zijn wel duizend redenen voor elke keuze die je maakt. Mooie en lelijke redenen, vergezochte en relevante redenen, goede en verkeerde redenen. En je maakt duizenden keuzes; ook die zijn mooi en lelijk, vergezocht en relevant, goed en verkeerd. Het verhaal dat je leven opmaakt bestaat uit duizenden keuzes maal duizenden redenen, en geeft zo een miljoenenmaal mogelijkheid om er een sprookje, dan wel een hel in te lezen. Structuur of chaos. Romantiek of willekeur.

In de ‘hoezo ga je naar Lyon…?’ fase zie ik het spectrum van redenen zich kleuren bij elk gesprek dat ik voer. Soms zeg ik ‘de bergen, kijk die dingen, ik kan niet anders’, andere keren zeg ik dat ik de keuze ooit gemaakt heb en de reden slechts daarin besloten ligt.
Ik vertel mensen van mijn eerdere willekeurige gang naar steden. Rotterdam, Amsterdam, beide ongefundeerd. Terwijl ik praat zie ik dan een levensloop voor me; van stad naar stad, ingegeven als door een hogere macht, nu Lyon, straks Beijing, dan Los Angeles en daarna Rome.
Of ik vertel ze van de twee massieven, aan de ene kant Chamonix, en aan de andere kant de Écrins. Ik teken beiden in de lucht en wijs naar Grenoble en Lyon, en dan omschrijf ik de keuzestrijd die afgelopen zomer plaatsvond. Ik vertel ze van mijn stop in Grenoble, na een treinreis van zes uur aan één. Op een late, warme avond, toen duizend zielen  zich druk om me heen bewogen en het gewicht van mijn tas door mijn rug probeerde te breken. Toen ik honger en het warm had, het meisje van de ticketservice arrogant was en ik de vertrekplaats van mijn bus niet kon vinden.
Of ik vertel ze van het tijdschrift dat ik op de camping vond, uit 1997. Lyon et les Alpes was het coveritem.
Of ik vertel ze van het grote Franse landhuis met kippen, moestuin en herbergplan en omschrijf Lyon als een tussenstap, omdat ik nog niet klaar ben om de stad achter me te laten, maar wel het gevoel heb dat ik stappen maak in mijn grote droom.
Of ik vertel ze dat ik Frans wil leren, misschien een jaar lang, zodat ik uiteindelijk een Franstalige master kan volgen.
Of ik vertel ze dat Nederland plat is, en het hier regent.
Of ik vertel ze dat ik nooit heb gedacht aan een toekomst in Nederland en geen idee zou hebben wat ik hier zou moeten doen. Een master en dan de koers van het geen-baan-vinden volgen. Settelen en mijn tijd uitzitten. Ik vind niets zo beangstigend als dat.

Er zijn mooie en lelijke, vergezochte en relevante, goede en verkeerde redenen voor mijn vertrek naar Lyon.
Lyon is een keuze tussen mooie en lelijke, vergezochte en relevante, goede en verkeerde keuzes.
Maar ik ga. Zij het een sprookje of een hel, structuur of chaos, romantiek of willekeur.

This entry was posted in: Blogs

1 Comment

  1. Een plus een plus een plus een plus een plus een = een.
    Ik vind ze allemaal mooi en goed en echt en Ruby. Ruby & Lyon 🙂
    Ik denk dat het door de Y komt, de keuze voor LYon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s