Blogs
Comments 3

Proxi

Het lijkt op een supermarkt, maar het is iets anders. Werknemers zien eruit als klussers, en het gebouw als geklust, niet gebouwd. Je struikelt over producten en waggelende kinderen. Ijsjes en Snickers halen ze uit grootverpakkingen en verkopen ze per stuk (not for resale, luidt de tekst op de papiertjes). Vergeelde bergmarmotknuffels en opgekrulde ansichtkaarten verdringen elkaar binnen wankele stellages. Grote, foute klassiekers staan op repeat van ’s ochtends vroeg tot sluitingstijd. Overal hangen geplastificeerde aanbiedingen in dezelfde kleurrijke lettertypes die je op de basisschool voor werkstukken gebruikte. De deals zijn verleidelijk, lachwekkend en zorgwekkend, met halve kippetjes en friet voor vijf euro, en meloenen zowel voor twee euro als voor vier euro  (als ze hun eigen acties niet goed bijhouden).

Voor de winkel ligt een plastic terras waar je als klant je boodschappen opeet en ondertussen bediend wordt door een lief en gestrest meisje met een laag decolleté. Het befaamde ontbijt (de ontbijtdeal, het Proxiontbijt) bestaat uit een donut, rozijnenbroodje, croissantje en/of chocoladecroissantje, en/of sinasappelsap of koffie (grand of espresso). Voor twee euro verzamel je vier producten, behalve als je sinasappelsap neemt, want die telt voor twee. De drankjes worden op je bonnetje geschreven, het bonnetje geef je af bij de drankjeshoek. De broodjes eet je samen met je yoghurt, appels of stokbrood (die je ook daar belegt) op het terras. Je koffie komt vaak laat, je sap belandt op de verkeerde tafel, maar als je een beetje scherp bent heb je toch echt een monsterlijk ontbijt.
Beschaafde mensen kiezen voor koffie, sinasappelsap en twee broodjes. Minder beschaafde mensen kiezen voor vier broodjes en eten ze allemaal op, en als ze net van tocht terugkomen, dan nemen ze twee keer vier broodjes.

Het dorp waarin de Proxi zo floreert, Ailefroide, geeft de winkel een kleurrijk gezelschap. De mogelijkheden van het Écrinsmassief brengt wandelaars, boulderaars, verschillende soorten klimmers en alpinisten bij elkaar. Je loopt onopvallend met volle gordels tussen de schappen en mengt naadloos tussen de klandizie als een touw over je schouders hangt. Boulderaars op Crocs in E9broeken zakken weg in hun stoelen. Alpinisten dumpen hun tassen met veel poespas naast de tafels en schuiven hun dure zonnebrillen in hun ongekamde haren. Elke morgen zie je dezelfde gezichten en  staart het elkaar aan vanachter grote stapels donuts en koffiekopjes. Wie weet, is er al een Proxiliefde ontstaan.

De andere winkel van Ailefroide, de Sherpa, heeft het ‘supermarkt met terras’ concept afgekeken en biedt nu ook gelegenheid om boodschappen meteen te nuttigen. Alleen dan luxe: onder een stevig dak, met een grote breedbeeld televisie, internet en een bar met ijzeren stoelen. Verse taartjes staan achter schone vitrines. De koffie komt met een glimlach en de ijsjes zitten netjes in een Olabox.
Stiekem gebruik je het internet, staar je naar de breedbeeld en werp je een blik op het gebak. Maar de Sherpa is de Proxi niet. Er loopt geen baas in verwassen spijkerbroek met een sigaret zware artikelen naar achteren te sjouwen. Er staat geen rij tot bij de ingang. Er zijn geen aanbiedingen die theoretisch niet kloppen maar als een trein lopen.
Je koopt er geen eten om de gezelligheid te onderhouden, en de eerste Sherpababy zal pas geboren worden wanneer al vele generaties Proxikinderen de Écrins onveilig maken. De Proxi is geen supermarkt. De Proxi is briljant.

ProxiontbijtProxiselfie
Proxigezelschap

This entry was posted in: Blogs

3 Comments

  1. Auw, pijn, nostalgie, heimwee!

    Zelfs de pannenkoeken die je bent verloren bij de Proxi, worden liefdevol bewaard. Een dag later krijg je ze, vergezeld met een hartelijke ‘ik begrijp je wel’ lach, geretourneerd van een groepje andere Proxibezoekers:) Ook zij weten: eenmaal Proxi, altijd Proxi!

    Toch maar Proxi Bike-in Wasserette Perco Oost?

  2. Proooooooxxiiiii, de proxipiramides bouwen in een licht aangeschoten toestand, is het van de alcohol, het lachen, of de compagnons. Proxi brengt je in een oncontroleerbare toestand. Lang leve het proxigevoel!

    Doe mij naar een cappucino in Proxi Bike-in Wasserette Perco Siboga Oost!

  3. Pingback: Ruby On The Roche Paillon | Menno Visser Photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s