Blogs
Leave a Comment

Waarover nog meer

Het gaat over de autoritten richting de Alpen die brandstof genoeg hebben aan alleen onze adrenaline. Het gaat over kleuren, de kleuren van de bergen en van de opkomende of ondergaande zon, van de ogen van mijn klimpartner, het enige dat tussen lagen kleding van hem of haar zichtbaar is. Het gaat over de bibliotheek op stoffige planken achterin de eetzaal, met tijdschriften die uitkwamen ver voor ik geboren ben, Nederlandse en Duitse stationsromannetjes, een paar schunnige strippen, plaatjesboeken van C.A.F. en S.A.C. en informatieboeken over rappels en techniken in den (der? dem?) Alpen.

DSC02395Het gaat over de sokken van mijn ouders over de rand van het balkon van een berghut en touwen die absurd waardevol zijn als mijn vrienden eraan verbonden zitten. Het gaat over het verliezen van de weg en verfrommelde vochtige kaarten, over uren van verveling en het gegil van screaming barfies. Het gaat over sterke drank die als een razende naar onze kop stijgt en verlopen bergmonumenten met een leren huid en liters bier op houten bankjes, onaangeraakt, of juist verwoest door het bergleven. Het gaat over weerberichten, condities, teleurstelling, acceptatie en het vermogen nieuwe dromen te smeden. Het gaat over gelukspoppetjes die aan de gordel bungelen en over Bonopus.

Het gaat over poepen tussen de rotsen, melkpoeder en de verborgen schoonheid van gletsjerspleten. Het gaat over momenten waarin de wereld gekrompen is tot het wit van de sneeuw en mijn grote schoenen die één voor één in beeld verschijnen, tot het geluid van gehijg en trage, in herhaling gevallen gedachten. Het gaat over haren die niet meer uit de knoop gaan, gesmolten snickers, of bevroren snickers, of gesmolten en daarna bevroren snickers en het zoeken en vinden van de blik van mijn tochtgenoten als we net de top van de berg hebben bereikt.

Het gaat over een deuntje van Jeff Buckley na De Koeeen uur van 600 hoogtemeter stijgen en klote branders die niet aan willen. Het gaat over sigaretjes met uitzicht en onsamenhangende betogen over net gemaakte tochten, vol van adrenaline en en toen, en toen. Het gaat over ingegroeide teennagels, gestolen materiaal en weerzin. Het gaat over boekwerken van gedachten over het hier en daar, berggidsen en warme chocolademelk van zes euro. Het gaat over ontmoetingen met onbekende alpinisten, waar we uren mee spreken zonder iets te weten te komen over henzelf, slechts over zijn of haar beweging in de bergen. Het gaat over Bertha en haar soortgenootjes.

Het gaat over onmogelijke ochtenden. Het gaat over geuren van natte schoenen, getik van karabiners tegen elkaar of regen tegen tentzeilen, schaamteloze halfnaakte en dikke snurkers in het lager, en het gevoel van kriebelige dekens, pijnlijke vingers, en nieuwe niveaus van angst, euforie, daadkracht, zelfvertrouwen, teleurstelling, voldoening en geluk. Waarover nog meer?

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s