Blogs
Leave a Comment

Een hele brede lucht

Ik kom aan in Nederland en wat ik vind is een hele brede lucht waarin je heel veel verschillende wolken kunt onderscheiden. Een televisiescherm met dreigende oorlogen. Briefjes met dringende notities die me niets meer zeggen. Ontzettend grijze Amsterdamse straten met een bevolking die me opeens in het oog springt. Facebook met een IceBuckettChallenge.

Ik vind gewoontes en een dwang erop te reflecteren, want ik ben niet meer diegene die hier wegging en ik zou niet weten hoe ik mijn dagelijks leven wil draaien. Terwijl ik voor de glazen deur van het koelvak bij de Albert Heijn sta voel ik de druk om te beslissen of ik biologisch eet of niet. Of ik soyamelk drink of niet. Of ik vlees eet of niet. Of ik suiker eet of niet. Of ik alcohol drink of niet. Of ik rook of niet. 
Hoe, denk ik, heb ik in godsnaam kwaad kunnen zien in melk en suiker? Of eigenlijk: hoe heb ik het ooit interessant genoeg kunnen vinden?

Ik voel de bergen in mijn lichaam en bewegingen. Het zijn niet alleen de fysieke restanten van de val die me constant terugbrengen. Mijn maag knijpt samen als ik me een simpele wandeling voor de geest haal. Herinneringen grijpen me bij mijn strot, ik haal momenten terug waarop ik over een besneeuwde graat ploeg en veeg tranen uit mijn ogen. Mijn fantasie gaat over de bergen. Mijn plannen liggen bij de bergen. Ik verhoud me tot de bergen. Ik sta voor het koelvak en ik sta voor keuzes die ik niet meer en nog niet kan nemen.

Maar het gaat snel. De tweede keer dat ik voor het koelvak sta grijp ik naar de kwark, ik pak wat appels van de groenteafdeling en loop zonder al te veel gedachten de winkel uit. Ik zie geen mens meer op straat, ervaar de dreigende oorlogen en IceBuckettChallenge als korte prikkels binnen de informatiestroom en schrijf dringende notities op briefjes.

Functioneren binnen Nederland is de uitdaging niet.

Het is alleen de vraag of ik het wil.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s