Blogs
Leave a Comment

Tentamens

Na vijf minuten verloor ik elk vermogen me te concentreren. Ik zag de zinnen maar ik las ze niet. Ik wist waar ik de informatie in mijn brein had opgeslagen, maar ik kon er niet bij. Ik verdwaalde kansloos op bergpaden. Mijn gedachten vlogen van Nietzsche naar flanken, van topkruizen naar mijn eigen filosofieën, en van strakke blauwe hemels naar dit groteske falen. Het besef mondde uit in grote frustratie. Ik had de vragen kunnen beantwoorden, maar ik kon het niet.

Het tentamen was geen herkansing. Nooit heb ik een toets niet in de herkansing gehaald.
Nooit heb ik een essay kunnen verbeteren, omdat ik ze nooit heb opgestuurd of ingeleverd voor de deadline. Nooit heb ik alle stof voor een toets geleerd. Nooit heb ik me niet geschaamd voor de kwaliteit van mijn antwoorden, essays of mijn gedrag tegenover werkgroepdocenten.

Dit tentamen ging over stof die ik interessant vond. Maar dat is tot dusver geen reden geweest om stof te beheersen: Zodra kennis de sfeer van verplichting ademt verlies ik mijn vermogen me te concentreren. Tot de druk een bepaalde, absurde hoogte bereikt en ik als een getrainde spons wat grote lijnen opneem, diep in de nacht, wanneer de prullenbak redbullblikjes draagt en elke tik van de klok een represaille vormt.

Stel, ze sluiten me op in een lege witte ruimte om me een tentamen over bergen te laten maken, gunnen me een herkansing – maar alleen op de avond van mijn verjaardag, en laten naast wat essayvragen en een antwoordenformulier een willekeurige tekst van Nietzsche liggen: dan heb ik na het verstrijken van de 2 uren Nietzsche drie keer uitgelezen, maar geen vraag gemaakt.

Ik ben een grote idioot en wacht met smart op de periode waarin ik volwassen wordt, want dat schijnt te gebeuren. Er komt een tijd waarin ik kan lezen wat ik moet lezen, zonder het duivelse gevecht achter mijn bureau te hoeven afdraaien. Het zou me een hoop tijd schelen, en een boel meer opleveren.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s