Blogs
Leave a Comment

Criminaliteit in ’t Café: Fooi

Fooi blijft iets ingewikkelds. Het gaat mij, en misschien bedienden met mij, niet eens zozeer om het geld. Het gaat me om de waardering die ik krijg nadat ik een tafel van 180 euro (in een kleine kroeg) perfect heb gedraaid en al mijn grapjes correct wist te timen. Het is een bevestiging van goed werk. In die zin is horeca een mooi beroep; we krijgen onze waardering direct na onze optreden, en de norm ligt vreemd genoeg rond een positieve waarde.

(Ik draai ook wel eens een tafel heel slecht en eigenlijk maak ik niet zoveel grapjes)

De keerzijde is dat er eigenlijk geen neutraliteit bestaat. Geen of te weinig fooi is een belediging, en genoeg of veel fooi is een compliment. Daartussen zit een hele range aan bedragen die ik in de loop der tijd op een bepaalde manier heb leren interpreteren. Het is een spel, het is een handigheid waar onervaren horecagasten geen flauw idee van hebben.

(Ik bedenk me hoe het zou zijn als fooi ook in andere beroepen gegeven werd. In de bus, bij de advocaat of stratenmaker, na het college van de professor, de miep in de boekenwinkel enzovoort)

Nu bijt ik niet de kop van een lief oud vrouwtje, als ze haar koffie komt afrekenen en daarbij het precieze bedrag zorgvuldig uitgeteld op de bar legt. Het wekt echter wel frustratie op als een zichtbaar welvarende en bepaald niet wereldvreemde zakenman bij ‘was alles naar wens?’ zegt dat het ‘helemaal goed’ was en vervolgens geen fooi geeft. Zeker als er niets is misgegaan en de bediening vanaf begin af aan de vriendelijkheid zelve was. Dan klopt er iets niet.
Het ergst zijn misschien wel de gasten die 20 cent op een rekening van 250 euro geven. Daarmee ridiculiseert een tafel het hele concept fooi en geven ze eigenlijk aan dat er geen bediende op de wereld rondloopt die een cent aan fooi verdient.

Gelukkig kunnen we de Engelsen vieren. In hun grote bierconsumptie, en de overmaat aan fooi die ze altijd op het tafeltje achterlaten.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s