Comment 1

Vall d’Hormoier

Het is onbekend terrein. Marcel kent elk pad, elke vallei als zijn eigen achtertuin, vol verhalen die zijn vader hem vertelde toen hij als kleine jongen aan zijn hand op avontuur ging. Ik stap een nieuwe wereld binnen, aan de hand van Marcel en de verhalen die hij op zijn beurt doorgeeft. Catalonië spreekt mijn verbeelding aan. Want de bomen zijn er anders, en de geschiedenis verschilt van de mijne, en de toppen in Catalaans gebied dragen namen met nieuwe klanken.
En toch, ook hier fluiten vogels en waait de wind. Het is de natuur die overal hetzelfde vraagt: Ontdek mij en bevrijdt jezelf.

de-boom

We zijn in Vall d’Hormoier, een vallei naast Sadernes. Een aantal decennia geleden kocht een rijke schrijver voor een zacht prijsje de hele vallei op. Hier en daar is toegang verboden, maar de weg langs de hekken is gemakkelijk te vinden. We lopen in de zon, het november van Spanje, tot een bocht ons onherroepelijk het donker inleidt. Een nieuwe wereld in een nieuwe wereld.


Het landschap is deel van Alta Garrotxa, een gebied in de Oostelijke voor-Pyreneeën dat golft onder het lichtgroen van haar bomen tot ver, ver in de verte. Hier verschuilt de ene berg zich niet achter de andere, maar laten ze zich allemaal een beetje zien.

Het is zo gek, want als we op een open vlakte terecht komen voel ik me deel van de boeken van Jane Austen. De mist, de blauwe en groene kleuren, de reusachtige bomen aan de rand van het gras. En dan toch, steken ver weg de bergen hun kop in de zon. Langerekte gele rotswanden in het aangrenzende universum, alsof iemand twee landschappen aan elkaar geplakt heeft.
Dit is avontuur.

_dsc9450

This entry was posted in:

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s