Blogs
Comments 13

Doe maar kort


Ik heb wel eens horen zeggen dat, als iemand eindelijk over de break-up met een ex heen is, men dit kan zien aan het feit dat de gedumpte in kwestie naar de kapper is geweest. Vlak na mijn scheiding met mijn berggidsfantasie, vroeg ik me af of je met een radicaal nieuw kapsel ook het voltooien van het verwerkingsproces kon afdwingen. Dat je zeg maar direct naar de kapper sprint nadat je vriendje lief gepassioneerd zag zoenen met de buurvrouw in het halletje, en daarna kort gewiekt en koeltjes doorgaat met je leven.

Om dit te testen zat ik nog geen week na de examens bij de kapper en zei ik tegen haar: doe maar kort. Ze pakte de tondeuse, hield mijn paardenstaart op spanning en bewoog er zo doorheen. ‘Wil je hem hebben?’ vroeg ze terwijl ze het troosteloze ding boven mijn gezicht liet bungelen.
‘Nee, houd hem maar’, antwoordde ik.

Even later voelde ik onwennig aan mijn haarpunten, die vlak onder mijn oren wapperend mijn nieuwe ‘ik’ aankondigden, en zocht naar mijn reflectie in de vitrines van het winkelcentrum om te bedenken wat ik er eigenlijk van vond.

‘Je lijkt op een bezem’, zei Thibault de volgende morgen, nadat ik mijn korte coupe had uitgekamd en mijn haar nogal was uitgezet. Ik vond het zelf meer op een plumeau lijken, maar het was anders en het voelde anders en daar ging het om.

Nu, heeft het gewerkt?

Het is lastig om de impact van de plumeau te onderscheiden van de impact van tijd, maar drie weken na mijn keuze om te stoppen bij de ENSA voel ik me eigenlijk, op wat flinke ups en downs na, best wel goed. Ik begin langzaam nieuwe ideeën te vormen over mijn toekomst en kan ook vrede sluiten met het toekomstscenario dat ik aan de kant heb gezet. Het ging gewoon niet langer, dat zie ik ook wel in. Bovendien reageerde een vriendin van me nogal verbaasd op de dramatische aankondiging van mijn beslissing, die zei: maar Ruby, die opleiding loopt toch niet weg? En daar had ze gelijk in. Als uiteindelijk blijkt dat ik niet zonder een bestaan als berggids kan en ook ’t risico weer voor lief wil én kan nemen, dan weet ik waar ik moet zijn.

Natuurlijk blijft het een beetje lastig om vrienden in opleiding te zien gaan, terwijl ik zelf weer voor baantjes in de kroeg moet solliciteren, maar ik probeer mijn oog op mijn nieuwe plannen gericht te houden en in alle eerlijkheid, uiteindelijk ben ik toch wel een vis, en de kroeg is toch wel mijn water.  

Daarbij behoud ik altijd een gezonde dosis aan malle ambities waarin ik me ten volste kan verliezen, dus wil ik nog steeds schrijfster worden, en zelfs zangeres van eigen nummers, al ben ik als de dood om daadwerkelijk ergens op te treden en heb ik mijn eerste nummer nog niet geschreven.

Als ik overigens mijn haar niet kam, dan lijk ik al een beetje op een rockster. Als ik er een stijltang langs haal, op een schooljuf. Misschien knip ik er de volgende keer nog meer vanaf en ga ik voor een jongenskapsel. Ik twijfel nu al of ik ’t niet integraal hoogblond moet verven, of vuurrood. De opties zijn eindeloos.

This entry was posted in: Blogs

13 Comments

  • Hahaha nu voel ik me echt een laffaard. Voor mij is dit al héél kort… Maar in vergelijking met een tondeuse…. Goed, wie weet hoe ver ik zal komen.

 1. Je ziet, je kunt nog van alles worden 🙂 . Zolang je haar hebt dan. Als dat op is, kun je geen kant meer op, hahaha

  • Jaaa… dorpsbewoners vragen me regelmatig of ‘ie niet gekruisd is met een schaap. Hij heeft ook echt ‘t lullige staartje van een schaap. Maar hij heeft nog niet geblaat. We zullen zien…

 2. Dick says

  Je bent de liefste en de beste borstel/plumeau die we kennen!
  “Een Ruby-plumeau verliest wel haar haren maar niet haar (lieve) streken …”

 3. Welk kapsel of kleur ook, pit heb je wel.
  Mooi symbool ook, knopen doorhakken en een nieuw kapsel.
  Leuke foto’s.

 4. Kapsel of kleur, er zit sowieso pit in jou. Mooie vergelijking met je beslissing ook. En toffe foto’s.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s