Blogs
Comment 1

Hibou

Een Hibou is een uil, maar dan in het Frans. Het is ook de naam van het eettentje waar ik tegenwoordig in werk. Een miniscuul afhaalrestaurant waar de uilen overal stilzitten: Op schilderijen, theedoeken, vazen, servetten, kunstobjecten, enzovoort. Het klinkt ouderwets, maar Hibou is allesbehalve. Het is een lichte, zonnige, vrolijke hipsterplek waar ze curry’s, wraps en salades verkopen. Ik sta achter de toonbank en moet van alles weten of het vegan, vegetarisch, glutenvrij of lactosevrij is. Er is een schaal van heetheid (aantal pepertjes) en zoveel keuzeopties dat nieuwe klanten vaak tien minuten naar het menu staren voordat ze vertwijfeld om een aanbeveling vragen. ‘Geen idee, mevrouw’, zeg ik dan, want ik eet doorgaans witbrood met nutella.

Omdat het nog redelijk rustig is, laten ze me helpen in de keuken. Ik heb wortels geraspt en rondjes uit deeg gesneden, die in muffin- en quichevorm in de vitrine kwamen te liggen. Niemand weet dat ik het doodeng vind om betrokken te worden bij het kookproces en ik doe nog steeds alsof ik alles onder controle heb. Gisteren moest ik citroendressing over een salade gieten, die onverwacht zo zuur werd dat ik de hele dag hoopte dat niemand die salade zou bestellen (of haar vér van Hibou zouden opeten).

Diep in mijn hart mis ik de dronken chaos van een bar zoals Chambre Neuf, waar klanten voor binnenkomst al schreeuwen wat ze willen (beer) en zich achteloos verdrinken in de gluten. Maar voor mijn eigen gezondheid is Hibou geen slecht idee. Ik werk normale tijden met normale mensen en eet zoveel groenten dat er kleine paprika’s uit mijn paardenstaart piepen. De basis voor een gestructureerd en bewust bestaan is gelegd. Nu kan ik me concentreren op belangrijke dingen.

This entry was posted in: Blogs

1 Comment

  1. Ikheb een uil naast me computer staan. En een foto van een uil aan de muur in zwart-wil, maar de ogen zijn geel. Prachtige foto. En een kussen van een uil op me bed.
    Hoe dat zo is gekomen allemaal, geen idee. Ik ben geen uil fanaat. Maar ze bevallen uitstekend.
    Je schrijft weer hartstikke leuk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s