Blogs
Leave a Comment

Exotisch Dier

Door het deel van de vallei waar wij op uitkijken kronkelt een bruin riviertje. Het lijkt ver weg, maar als de meisjes nog slapen en ik op mijn rots zit hoor ik het stromen.

Het is een rustdag vandaag. Ik spendeer hem alleen, en ik heb al lang geleden bepaald dat als ik een dag voor mezelf had, ik naar het riviertje zou afdalen.

Ik vul mijn tas met schone kleren en een shampoofles. Ons kamp ziet er kwetsbaar uit vanaf een afstandje. We hebben het Scorpion Plateau genoemd vanwege de aanwezigheid van een kleine familie schorpioenen onder de steen waarop we koken.
DSCN7326Elke dag wordt ons stukje natuur meer als een huis. We hebben een keuken tussen opgestapelde bakstenen, twee tentzeilen slaapkamers, een huiskamer op de rots, een vuilnisbak en een boom waarin de klimspullen hangen. Onze klimvrienden weten waar het is en omdat ze allemaal fluiten of neuriën hebben we een natuurlijke deurbel.
Ik kan me niet voorstellen dat een kwaadwillende wandelaar me van mijn schoentjes of laptop beroofd, maar toch is het vreemd om geen sleutel tot het deel van het woud te hebben dat ontegenzeggelijk het onze is.

Ik loop langs de bovenrand van de rotsen tot er een pad de diepte in duikt. Het gepraat van klimmers klinkt luider en luider en vervaagd wanneer ik verder afdaal. Ik passeer de lange overhangende klimroutes en volg een slingerpaadje tot een breed pad dat de vallei in loopt.

Er is niemand.

De rivier ziet er dichtbij heel anders uit dan vanaf boven. Het water is kraakhelder en avontuurlijk, loopt in scherpe bochten en over grote stenen in watervallen en splitsingen, tot het in het stilste bassin doet alsof het altijd daar is geweest. De zon schittert. Kleine en grote visjes zwemmen onrustig door elkaar. De rotsen zijn wit en de bosjes lichtgroen. Ik vind een strandje dat uitloopt naar een grote platte steen midden in het riviertje en leg mijn spullen erop uit.

De wilde vrouw. Het meisje uit de bossen. Het kind van het woud.

Ik trek mijn kleren uit tot op mijn onderbroek en ga de rivier in. Het water bijt. Mijn ademhaling stopt als mijn borstkas onder water komt en ik schreeuw om elk stukje huid dat wordt aangetast.
Maar het wordt beter.
Ik pak de shampoofles van de rots en zie de visjes zwemmen onder het schuim van mijn gewassen haren. Ik dompel mijn kleren onder en hang ze te drogen aan de bosjes. Zelf droog ik op de witte rots en staar naar het vervolg van het riviertje, af en toe opgeschrokken door geluiden om me heen.

Ik weet dat ik me vrij zou moeten voelen en ik voel me vrij. Mijn fantasie loopt synchroon met mijn leven.

Een vrouw staat tot op haar enkels in het water. Ik zie haar pas als ze haar lens op mij gericht heeft en foto’s van me maakt. Een man verschijnt op de oever achter haar. Een ander boven op de rots. Ze zijn te ver om me écht te kunnen zien, maar even ben ik geschrokken. Ik voel me naakt en bestudeert als een exotisch dier.
Fuck it.
Je hebt het riviertje, de plantjes en je hebt mij. Welkom in de natuur.

Als ik me weer heb aangekleed lopen ze langs me. De vrouw vraagt waar ik woon, ‘in the woods’ reageer ik en ik realiseer me dat ik de mythe van mijn verschijning alleen maar groter maak. Ik leef van besjes en vis, slaap onder de vacht van een Spaanse stier en communiceer met de vogels over het leed in de wereld. Ik dans bij het kampvuur en steel brood van de bakker in Cornudella. Men ziet soms een glinster van mijn blonde haren en de afdrukken van mijn voeten in het stof op de straten. Dat is alles wat ze van me weten.

Ik stop mijn droge kleren en de shampoofles terug in mijn rugtas en loop naar boven. Bezweet van de klim onder de Spaanse zon kom ik bij het Scorpion Plateau aan. In de verte zie ik het bruine riviertje kronkelen.

Mijn huis en mijn bad. Mijn leven.

DSCN7305

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s