Blogs
Comment 1

Vuurwerkbanen

Voor het eerst ervaar ik mogelijkheden als een kwaad. Sinds ieder voor zijn eigen kiest, lopen onze paden als een vuurwerkbanen de ruimte in.

In onze vriendschap ligt besloten dat we elkaar de vrijheid gunnen, en daaruit volgt de verplichting dat we iets met onze eigen vrijheid doen. Want zodra we zelf onze gang niet gaan omwille van de ander, zal de ander de verplichting voelen ook zijn of haar gang niet te gaan omwille van onszelf. Waar vriendschap de ander opdraagt ons juist onze vrijheid te gunnen, kan die nu onze vriend niet meer zijn. We moeten dus wel ons eigen pad volgen, mocht onze vriendschap ons iets waard zijn.

Dus maken we vrijuit onze keuzes. We denken lang na en slaan links of rechtsaf. Tot we uitzoomen en slikken bij het zien van onze paden, die zich verder en verder uitstrekken.
De ruimte in: Europa, Afrika, Zuid-Amerika, Australië. De ruimte in: verpleegkunde, politiek, alpinisme, pedagogiek. De ruimte in: Daar waar de mogelijkheden het toelaten. Dat blijkt het hele spectrum van de wereld te behelzen en dat drijft ons uit elkaar.

Het is pech om te houden van mensen die uitvliegen. Maar laat het gemis ons niet invoelen hoe gehecht we aan elkaar zijn? Onze vrije koers leert ons dat onze vriendschap weerbarstig is. En, elke dag dat onze paden elkaar raken, elk moment dat we samen zijn, hebben we in alle vrijheid voor elkaar gekozen. Dan is de gedachte aan al die mogelijkheden zo slecht nog niet.

P1011646

This entry was posted in: Blogs

1 Comment

  1. Ola!! Ik heb lang nagedacht over je stuk. Vriendschappen creëeren die vervolgens weer ten einde komen, of misschien beter van vorm veranderen. Dat is kut, dat is lullig, waarom trekt het leven ons uit elkaar, ondanks dat het onze eigenlijk keuzes zijn, ondanks dat we handelen in vrijheid. Hoe moeten we dan keuzes maken, keuzes dat rekening houdt met alles? Kunnen we überhaupt vrije keuzes maken in een wereld waar we afhankelijk zijn van de wereld.

    Blablabla, onze breinen schieten alle kanten op., gelukkig heeft le Petit Prince heeft overal een antwoord op, hier het stuk tussen de ontmoeting met de vos en le petit prince (in het frans.. http://actumonc.free.fr/livres/princerenard.htm)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s