Blogs
Leave a Comment

Verhuizen

De spullen gaan in dozen en de dozen in de auto. De auto gaat weg en daar rijd het spul in een bundel van me vandaan. Wat zou ik kunnen noemen, als iemand me vroeg een lijst te maken? Wat zou ik missen?
Ik til een bed, bureau, boeken, schoenen en kleding, ik til het allemaal naar boven over zes trappen. Ik moet denken aan de Alpen waar het gewicht van mijn tas, mijn ene tas, het gewicht van mijn broeken alleen niet had kunnen benaderen. Ondanks dat ik niemand in het trappenhuis tegenkom voel ik me beschaamd.

Later, als ik een vrije plek op mijn bed heb gevonden en midden tussen stapels dingen zit, besef ik me dat het niet zozeer schaamte is, maar benauwing, bijna angst, om al die spullen de rest van mijn leven mee te moeten slepen.  Moet ik ze verzorgen? Zijn ze mijn verantwoordelijkheid? Kan ik ze laten, als ik wil gaan?

De schilderijen komen aan de muur, de boeken gaan in de kast en de kleding wordt opgevouwen of om een hanger gelegd. Meerdere keren verander ik de opstelling en op de één of andere manier staat alles na een vierde keer op de plek waar het hoort. Ik ben genesteld.
Ik denk aan de bundel die een paar uur geleden over de snelweg reed. Niets was iets waard, de auto had een greppel in kunnen rijden en ik was slecht een ondefinieerbare eenheid materiaal verloren. Pas in deze setting, waar er logica bestaat tussen mij en elk ding, en tussen mij en het geheel, bezit het zoveel waarde dat ik lamp voor lamp en sjaal voor sjaal uit de greppel had gevist. Ik voel me thuis. Potentieel overal.

Ik moet concluderen dat het misschien het streven waard is om die bundel zo klein mogelijk te houden. Dat ik uiteindelijk met een pen en een blocnote, misschien op juiste afstand van elkaar, mijn thuis kan vormen. Zover ben ik duidelijk nog niet.

This entry was posted in: Blogs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s