Blogs
Comment 1

Berg zegenen de bergen

Ik hang de bergen aan als een religie. Ik denk en ben overtuigd van bizarre dingen, waar ik niet eens meer de volle vreemdheid van kan invoelen. Ik zeg dat ik alleen in de Alpen vrij ben. Dat ik daar anders nadenk dan hier, maar hoe vreemd en onmogelijk zou dat zijn! Dat terwijl ik niet eens in staat ben om het concept vrijheid voor mezelf te definiëren of kan omschrijven hoe dat ‘andere denken’ er dan aan toe gaat.

Nu besef ik me dat pas. Ik begrijp dat ik een eigen, creatieve wereld heb gevormd die naast het bestaan van de bergen zelf weinig concreets in de realiteit bezit. Tot voorkort was ik een slachtoffer van de grootse magie van de Alpen, maar nu weet ik dat die magie een verzameling van jarenlange gedachtes in mijn eigen kop is, zo vertrouwt en frequent dat het voelt als de werkelijkheid. In de bergen kan ik denken, in de bergen ben ik vrij.

Ik ben er dus ook mee gestopt om tegen anderen in deze termen over de Alpen te spreken. Ik praat niet meer over een magie die ergens anders, daar ver in het hoogland, bestaat. Ik vertel ze dat het er mooi, en rustig, en spannend is. Maar niet dat ‘daar’ mogelijkheden liggen om een volstrekt ander mens te zijn. Ik zou ze eerst moeten bekeren, willen ze dat ooit begrijpen.

Gelukkig heb ik een groep gekken om me heen die zichzelf zowaar hetzelfde hebben wijsgemaakt als ik. Geloofsgenoten. We fokken elkaar volledig op en kicken op elkaars getiktheid. Mooier gezegd: we betoveren elkaar. Hoger, groter, verder, heiliger.
Daarnaast zijn er nog verhalen, filmpjes, sites. Als ik wil kan ik eindeloos andermans bergavonturen consumeren. Allemaal gedachtegangen die lijken op de mijne.

Het voelt alsof ik daarin voldoende bewijs vind van mijn religie. In de creatieve wereld die ook in de geest van anderen is ontstaan.

Toch, is dat niet een beetje solide? Als we allemaal uitkomen op dezelfde magie, als we allemaal geloven in dezelfde werkelijkheid, moet daar dan niet iets aan ten grondslag liggen? Als in…een berg?

This entry was posted in: Blogs

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s