Blogs
Comments 4

Een klein huis


‘Over dat het ook anders kan’, daar denk ik aan als ik het project wil samenvatten dat Fieke, mijn beste vriendinnetje, deze week begint.

Wat is ‘het’, in dit geval?

Misschien een alternatieve uitstippeling van de toekomst van een 30-jarige? Of precies wat het is: een klein huis.

Een Tiny House, zeggen ze ook hier in Frankrijk, maar wij Nederlanders moeten over het voortbestaan van onze taal waken en dus zeg ik toch ‘een klein huis’.

Mensen die het concept kennen, hebben ze vast al in verschillende soorten en maten langs zien komen. Kijk maar eens op YouTube.

Een klein huis is de hippe variant van een woonwagen, met veel aandacht voor praktische details, vaak bijzonder stilistisch. De inperking van woonruimte maakt deel uit van de beweegredenen om zo’n huis in elkaar te zetten: kleinbouwers willen het doorgaans met minder doen. Geen onnodige spullen. Het hele ding staat op wielen en wordt het liefst voor lange tijd geparkeerd op een terrein in een natuurlijke omgeving. Buitenleven is immers ook deel van de motivatie. Hoe minder ruimte je binnen hebt, hoe meer je naar buiten toetrekt voor een werksessie op de picknicktafel of een thee in de zon in het gras.

Sommige kleinbouwers maken er een modern paleis van met geïntegreerde Macbooks en het bed dat via een knop uit het plafon komt dalen, anderen concentreren zich vooral op een autonoom bestaat: onafhankelijk van het water- en elektriciteitsnet, met een composttoilet, zonnepanelen, biogas en een ton voor het opvangen van regenwater. Kortom, een kleinere voetafdruk.

Wat natuurlijk ook meespeelt is het feit dat, alhoewel een behoorlijke investering, het kleine huis in deze tijden van huizencrisis een mooie optie is voor mensen die op de normale woningmarkt niet meer terecht kunnen.

(Al moeten gemeentes wel bereid zijn om de kleine huizen in hun landschap te tolereren. Zelfs op eigen bebouwbaar terrein zijn kleinbouwers niet altijd welkom omdat hun prachtige kleine woningen niet voldoen aan de bouweisen van de regio (puntdak, hout, juist georiënteerd).)

 
Nogmaals, om een idee te krijgen van een klein huis en hoe mooi die dingen kunnen worden, nodig ik jullie wederom uit op YouTube.

Nu, over Fieke. Die is niet weggelegd voor het padje dat de meeste mensen aflopen, daar krijgt ze verschrikkelijke kriebel van. Leven in een steeds groter huis met meer en meer spullen om daar heel hard voor te werken, klinkt voor haar allesbehalve aantrekkelijk.

Af en toe moet het in haar leven gewoon weer even anders. Ergens anders, een nieuwe uitdaging, iets dat beter past bij haar binnenwerkje, dat constant in ontwikkeling is. Toch wil ze inmiddels best graag een eigen nest (denk daarbij niet persé aan kinderen, dat kan net zo goed een eenpersoonsnest voor een prachtige autonome vogel zijn), en zie hier de oplossing: een klein huis op wielen, dat ze helemaal zelf in elkaar zal zetten. Met respect voor het klimaat en de belofte van een kleine voetafdruk in de toekomst, want daar maakt ze zich zorgen over.

De uitdaging is overigens echt heel groot, omdat Fieke geen huizenbouwer van beroep is en er nu toch echt eentje gaat bouwen.

Omdat ik haar aanstaand avontuur heel bijzonder vind, wil ik de verschillende etappes graag met jullie delen. Natuurlijk hoop ik dat ook zij de tijd vindt om af en toe een stukje te schrijven, en ik heb al een suggestie voor een titel van haar eerste verslag: Ik heb blijkbaar besloten om een klein huis te bouwen en sta nu in een loods in de Drôme voor een enorme stapel hout.

In alle eerlijkheid is Fieke al maanden aan het tekenen, zien haar plannen er onfatsoenlijk professioneel uit, zijn de juiste materialen al gewoon besteld en staat ze er bovendien niet helemaal alleen voor. Meer inzicht in deze eerste fase van de constructie van het kleine huis volgen binnenkort.

Maar nu eerst: lieve Fieke, succes! 

Website Fieke met een eerste update :
https://fiekedegoede.wordpress.com/

This entry was posted in: Blogs

4 Comments

 1. ❤ ❤ ❤
  Ruby de allerliefste 🙂 ! Bedankt voor je immers aanmoedigende woorden en het nog maar weer eens zo helder uiteenzetten van mijn peripelen 🙂
  Ik beloof je verhalen !

 2. Wat een leuk nieuw onderwerp! Ik ging je volgen omdat je aanstekelijk schreef over het bergbeklimmen, maar wat daarna kwam was ook interessant, met als uitschieter toch wel de vluchtelingenhulp, en dit is weer een verassende wending. En voor Fieke dus veel succes. Er is alvast 1 geïnteresseerde buitenstaander (ik dus 🙂 )

 3. Als ik uitgever was, vroeg ik je een boek te schrijven, of twee, of drie.
  Wat een mooi vervolgverhaal alweer.

 4. Dick says

  Hoe het is om in caravans en tenten te wonen dat weet jij ook nog wel Ruby, maar hoe je het nu weet te verwoorden is weer geniaal.

  Ook geniaal is Sofieke, Je moet altijd de goede kant op bewegen. Jij bent ons lichtend voorbeeld. Overigens wel heel groot bier voor zo’klein huis 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s