Blogs
Comments 9

Waar Trauma Woont


Een paar weken geleden schetste mijn psycholoog een brein op een whiteboard en tekende daarin een rondje. In dat rondje woonde volgens hem mijn trauma. Hij schreef er ‘limbisch systeem’ boven. Ik had zelf wel eens over trauma gesproken in de context van het ongeluk, maar dacht toen aan het soort huis-tuin-en-keuken trauma’s waar iedereen wel een beetje mee rondliep. Moeilijke gebeurtenissen waar je zeg maar wel overheen komt met behulp van wat tijd. Dat ik werkelijk ‘getraumatiseerd’ zou kunnen zijn was best een verassing.

Wat ik inmiddels van mijn psycholoog heb begrepen is het volgende: in het geval van trauma slaat het brein een ernstige gebeurtenis verkeerd op. Die stopt de enge herinnering niet bij alle andere herinneringen in het grote archief van de cortex, maar in het limbische systeem (het rondje). Het limbische systeem staat in verbinding met het lichaam en bezit tevens hét alarmsysteem van ons wezen. De ratio heeft er geen toegang. Omdat die enge herinnering hier nestelt, gebeuren er soms gekke dingen. Als er zich namelijk een (volstrekt veilige) situatie voordoet die slechts een klein beetje lijkt op de enge herinnering, gaan alle alarmbellen af en maakt het lichaam zich klaar om te vechten of vluchten. Voordat je dus ook maar vaag denkt aan een eventuele link tussen het kleine gebeuren en de grote verschrikkelijke gebeurtenis, gaat het hele lichaam door het dolle in een poging een gigantisch maar totaal absent gevaar het hoofd te bieden.

Voor een wat duidelijkere uitleg staat het internet natuurlijk vol; ik vond zelf dit filmpje (Nederlands) en dit filmpje (Engels) fijn om te kijken.

Aan de hand van deze informatie begrijp ik eindelijk waarom ik soms zo extreem reageer en waarom mijn strategieën om daarmee om te gaan zo weinig hebben uitgehaald. Waarom mijn hart bijvoorbeeld ontembaar begint te kloppen wanneer ik aan de wand hang en een vogel voorbij zie vliegen, een vliegtuig of een takje. Een brute beweging van de arm van mijn tochtgenoot kan eigenlijk al wel genoeg zijn, een geluid, een enkele blik in de leegte. Het ongeluk woont namelijk in mijn limbisch systeem en vertelt mijn lichaam, en mijzelf, dat ik weg moet. Nu. Meteen.

Het fijne aan het labeltje ‘trauma’ is de therapie die ermee gepaard gaat en het feit dat er dus een oplossing voor blijkt te zijn. De ernstige gebeurtenis kan in principe, in stukjes, uiteindelijk toch naar de cortex gestuurd worden, bij de andere herinneringen, waar íe hoort. Ik begon zelf namelijk te vermoeden dat het bergbeklimmen gewoon niet meer kon. Het lukte me niet meer. Er waren alleen nog maar monsters en demonen en ik was het, ondanks mijn liefde voor de bergen, van ze aan het verliezen.

Huiswerk

Omdat het limbische systeem (waar mijn trauma woont) en mijn lichaam buiten mijn denken om samenwerken, wil mijn psycholoog dat ik eerst leer om mijn gevoelens, al mijn gevoelens, mijn bewustzijn in te dwingen. Hij zegt dat ik mijn cortex eerst moet loslaten op de ‘gemakkelijke’ emoties, voordat ik die naar die ene grote, moeilijke, kan sturen. Daarom moet ik gedurende de dag lokaliseren waar in mijn lichaam (buik, borst, keel…) ik wát voel (geluk, verdriet, angst, walging en woede).

De Therapie

Wat we vervolgens in de sessies zullen doen, is het neutraliseren van mijn herinnering aan het ongeluk, mits ik het goed heb begrepen. Ik zal gedetailleerd over de scène praten en hij zal me telkens onderbreken, waardoor hij mijn persoonlijke superenge scenario opbreekt in normale, ongeladen stukjes en deze kunnen worden overgebracht naar het grote archief. 

Nu heb ik nog een ander ongeluk gehad (het eerste ongeluk, mijn eigen val), wat in theorie een beetje resideert naast mijn andere trauma in mijn lymbisch systeem. Welk we precies gaan aanvallen is nog even de vraag. Soms werkt het beter (wederom, als ik het juist begrepen heb) om het ‘makkelijkere’ trauma op te lossen, wat zijn uitwerking heeft op het ‘moeilijkere’ trauma, waardoor je niet persé zo diep hoeft te duiken in het laatste.

Bijleren

Er is een hoop dat ik niet werkelijk begrijp, omdat ik het brein nog lang niet goed ken, over trauma nauwelijks gelezen heb en aan het begin sta van mijn eigen therapie. Wat hierboven geschreven staat is slechts wat ik van mijn (Franse) psycholoog begrepen heb. Ik zal dingen corrigeren zodra ik zelf bijleer, aarzel echter niet om correcties (of interessante weetjes) te plaatsen in het commentaar, mocht je daar uiteraard toe gemotiveerd zijn.

This entry was posted in: Blogs

9 Comments

 1. Heel interessant. Ik vermoed dat er veel mensen zijn die in meer of mindere mate met een trauma zitten. Ik wens je in elk geval veel succes met het overzetten naar het grote archief.

  • Jaa… Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik erachter kom dat trauma bij veel mensen op de achtergrond mee kan spelen. Ik leer nu ook over behandelmethoden en realiseer me hoeveel het voor mijzelf uitmaakt om hiervoor behandeld te worden, en dus misschien voor anderen ook. Maar goed, herkennen is één ding, daadwerkelijk naar de psy gaan nog een heel ander…

 2. Dick Kral says

  Je beent 100 procent op de goede weg Ruby.
  Zie het als top-rope-klimmen warbij je je tussenzekeringnen gaat opruimen en zo uiteindelijk weer aan het echte zekeringspunt gaat hangen.
  Misschien is Franse taal nu ook een pre omdat dat verder van je systeem af staat waardoor je met omtrekkende bewegingen tussen de systemen moet schakelen?

  “Over een tijdje zal je vol verwondering achterom zien maar nu nog even met aarzeling vooruit”

  Wat fijn dat je ons ook een beetje helpt met je diepe inkijkjes die je geeft.
  X

  • Het echte zekerpunt! Die wil ik wel 🙂

   Wat betreft de Franse taal… Hmmm…. Ik moet zeggen dat ik het soms wel lastig vind om me uit te drukken naar mijn psycholoog toe. Misschien is dat ergens wel prettig omdat ik inderdaad niet via de Franse taal naar het allerdiepste kan, maar misschien is dat wel nodig?
   Mensen raden me hier welleens aan om juist naar een Nederlandse psycholoog te gaan.

   Gelukkig heb ik Nederlanders zoals jij die me zonder veel woorden begrijpen.

 3. Hi Ruby, bedankt voor het delen van dit verhaal over jouw trauma. Knap hoe je er nu zelf zicht op hebt. Ik hoop dat je huidige therapie je erdoorheen zal helpen. Mocht je toch tegen dingen aanlopen tijdens de therapie: ik heb zelf een goede ervaring met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en mensen in mijn omgeving ook. Daarbij hoef je niet of nauwelijks te praten 🙂

  • Lieve Sam!! Dankjewel voor je bericht, daar word ik heel blij van!
   Ik heb daar veel positiefs over gehoord (EMDR), wacht nog even af hoe het loopt bij mijn therapeut en zal er daarna zeker naar kijken!
   Ik stuur je een mailtje! Liefs!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s