Blogs
Comment 1

Moerasnamen

Lac du Goléon ligt aan het einde van het dal schuin achter la Grave. Riviertjes uit de bergen van Goléon splitsen en voegen zich samen, zo eindeloos dat een zompig stuk aarde voorafgaat aan het meer dat ze voeden.

Ik steek eerst door het oude la Grave, door Ventelon en Hières, en volg een breed karrenspoor steeds verder van de dorpen. Dan slinger ik langs lichtgroen gras en donkere toppen, tussen lichtgrijze rotsblokken en donkergrijze echtparen, hoger en hoger tot ik de 600 hoogtemeter overbrug. Slecht weer in de morgen maakt dat het al tegen vieren loopt. Een kleine stoet klimmers trekt voorbij me, met matjes, touwen en helmen op de tas gebonden. Maar Goléon blijkt alleen en dus ik ben alleen.

Ik loop langs de oever van het meer en volg over een kleine grasrug. Ik ontdek het moeras. Een klein dal zo plat en nat als Nederland, begrenst door bergen in plaats van door zee. Op de helling naast het pad zie ik een naam, geschreven met stokachtige stenen, en ik denk aan de schrijver. Omdat ik alleen ben voelt hij of zij ook alleen. Maar ik ontdek dat de naam deel is van een groep namen. Een creatieve wandelgroep. En pas dan zie ik dat het hele moeras, het hele platte dal, tot aan de bergen die haar vormen, vol staat met eindeloos veel namen, grote en kleine, lange en korte, met vraagtekens en uitroeptekens, in groepen en alleen.

Kijk mij hier, denk ik. Vergezeld door honderden anderen die zich hebben vereeuwigd in het moeras achter Lac du Goléon.

Ik loop het gebied rond in een klein uur. Modderpoten, natte broekspijpen. Kort geleden bouwden ze een brug aan het eind van het moeras, zodat mensen een rondje konden maken zonder willekeurig het moeras over te steken. Goléons teruggetrokken gletsjer heeft ruimte gemaakt voor zeldzame bloemen. Maar het pad is jong en onzeker, dus ik volg mijn eigen en probeer niet op de knalroze en knalgele bloemen te staan.
De hele wandeling omhoog heb ik zoveel gedacht, dat precies nu, nu ik zo verlaten ben, zelfs mijn gedachtes wegebben. En de kracht waarmee de omgeving de leegte vult is zo intens dat ik even niet meer weet wat er verder nog op aarde is dan dit moeras en haar bergen. En het poppetje van mij dat er doorheen mag lopen.

Na mijn ronde sprint ik zo snel het dal door dat ik vijf minuten voor sluitingstijd van de buurtwinkel van mijn laatste geld een reep chocola kan kopen. Op de camping, in het washok, ga ik voor de spiegel staan. Ik veeg chocola uit de rand van de mondhoek van de wilde die in de spiegel staart. Onnatuurlijk bruine huid, een die niet bij mijn genen past, witblonde haren en make-uploze ogen, klein, blauw, grijs, kalm.

Ik merk de impact van de omgeving en de overvloed aan tijd. Ik zie het aan mezelf. Beide schoppen alle smerigheid, alle nutteloosheid, al het drama uit mijn lichaam en geest. Wat ik terugkrijg komt in vorm van kracht, vergezichten en boeken, en elk vult de ruimte met heel wat nuttiger gedachtegoed dan ik gewend ben van Amsterdam.

De namen in het moeras achter Lac du Goléon. Zouden hun schrijvers zich ook, al is het even, hebben begeven in de mysterieuze rust die de bergen hen opdringen? Zouden ze verandert zijn door de tijd die ze hebben genomen om naar boven te wandelen? Toen ze terugkwamen van hun tocht door het moeras, en met modderschoenen en wildemansharen voor de spiegel stonden, zouden ze ook iets hebben waargenomen in hun ogen?

This entry was posted in: Blogs

1 Comment

  1. Roel says

    Ruby!

    Ik verwacht straks een verlichte Ruby aan te treffen wanneer ik je ontmoet in de Alpen! Bedankt voor deze mooie woorden waarmee de roep van de Alpen alleen duidelijker klinkt. Nog drie dagen werken en dan dan in het holst van de nacht vertrek ik van hier. Weg uit deze drukke stad en zal ik intense rust vinden voor mijn hoofd en hart in de goddelijke en mystieke kracht van de bergen!

    Zie ik je op de NSAC camping?

    Have fun & take care!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s