Meditatie


Een kleine introductie tot mijn meditatieblogs

Sinds een aantal jaar zit ik regelmatig op een rond kussentje in de hoek van de kamer. Tien, twintig, dertig minuten, zo stil mogelijk om mijn hoofd ook zo stil mogelijk te krijgen.

Daar in de hoek mediteer ik

Toen ik voor het eerst een gedachte langs zag vliegen, was ik zo’n tien jaar oud. Ik zat op de fiets richting Haarlem en hoorde plotseling het gepraat in mijn hoofd, als iets dat er altijd was geweest maar plotseling in herkenbare gedachtewolken voorbijdreef.

De wereld daarboven werd interessanter naarmate ik ouder werd, maar zou me later nog behoorlijk dwars gaan zitten.

In hoeverre gedachten mijn leven hebben bepaald en nog zullen bepalen, begin ik me nu pas te realiseren. Hoe meer ik over mediteren lees en hoe vaker ik zelf mediteer, hoe meer zicht ik heb op het karakter, de intensiteit en de invloed van al de gedachten die zo enthousiast circuleren in mijn hoofd.

Waarom mediteren?

In meditatie zie ik inmiddels voor mij persoonlijk een enorm potentieel; niet alleen als beste voorbereiding op mijn gidsenexamens (die nogal spannend zijn), maar ook als manier om mijn (voorklim)angst te tackelen, concentratievermogen te verbeteren en om te gaan met trauma en onzekerheid. Ik begin ervan overtuigt te raken dat dagelijks mediteren me nog veel meer kan leren dan ik me nu voorstel en ben dus ontzettend gemotiveerd.

Moet je daar nou echt over schrijven?

Alhoewel ik aanvankelijk twijfelde over het publiceren van verhalen over meditatie, uit angst mijn eigen kleine publiek weg te jagen met iets dat oftewel te populair (roze yogalegging) oftewel te stoffig of spiritueel lijkt, heb ik toch besloten om mijn eigen ontdekkingen te delen. Dat doe ik enerzijds omdat het een groot deel begint uit te maken van mijn persoonlijke ontwikkeling en ik simpelweg de drang voel om erover te schrijven, en anderzijds omdat ik in mijn directe omgeving zie hoezeer ook anderen door hun eigen ‘hoofd’ worden lastiggevallen. De praktijk van meditatie (stilzitten op een stoel of kussen) is een stuk minder verleidelijk dan bijvoorbeeld yoga, en de (snel)weg naar het meditatiekussen is, merk ik om me heen, toch wel moeilijk om te vinden. Tegelijkertijd twijfel ik niet over de voordelen die (af en toe) mediteren voor het welzijn van veel mensen zou kunnen hebben. Als ik met mijn verhalen af en toe iemand inspireer om ‘het maar gewoon eens te proberen’ of aanmoedig om hun wisselde praktijk door te zetten, dan ben ik al erg blij.

Ze is nog maar een beginner!

In mijn verhalen deel ik mijn eigen kleine inzichten en hoop ik af en toe uitleg te geven over sommige concepten of zelfs een bescheiden advies hier en daar, mits ik mezelf daartoe in staat acht. Nu zeg ik meteen maar dat ik aan het begin van het begin sta en nog geen grip op de materie heb. Daarom nodig ik iedereen uit voor commentaar wanneer ik dingen verkeerd heb begrepen en eveneens tot het delen van hun eigen ervaringen (dát zou ik nou leuk vinden).Voor vragen kunt u altijd een mailtje sturen naar rubyelizabethdewitte@gmail.com.

Fotocredits: Fieke de Goede