Radicale eerlijkheid

Ik ga in deze blog opzoek naar de motieven achter het schrijven van al mijn blogs.
Ik lees namelijk constant over ‘radicale eerlijkheid’ in de Boeddhistisch getinte boeken die ik langzaamaan doorlees en wil dat toepassen op de dingen die ik momenteel met de nodige ernst uitspook. Want misschien kan ik op de resultaten anticiperen en een gelukkiger mens worden.
En wie wil dat niet?

Dus: Waarom schrijf ik mijn blog?

Allereerst is er de gedachtenprullenbak waar ik al zo vaak over geschreven heb. Mijn blog functioneert al sinds jaar en dag als de dump van mijn gedachten.
Het werkt precies hetzelfde als het luisterende oor.
Ik deel.
Ik verwerkt door het ‘uit te spreken’ maar dan in schrijfvorm. En daarmee maakt het niet eens zoveel uit wie er vanaf een schermpje aan de andere kant mijn woorden oppikken.
Het gaat supererg om mij, deze blog, ik ben er praktisch afhankelijk van geworden. Of, laat ik zeggen, het zou me pijn doen als ik hem zou verliezen.

Tegelijkertijd heb ik het vermoeden dat mijn gedachtenprullenbak van waarde zou kunnen zijn voor andere mensen, mits ik er logica in verwerk. Iets zegt me dat ik het door moet zetten zodat ik er de wereld mee van dienst kan zijn. Ik zou niet willen zeggen dat mijn geratel wijs genoeg is om als algemene raad op te gaan, maar misschien ben ik simpelweg een willekeurig voorbeeld ‘mens’ dat dingen ontdekt die anderen net zozeer zouden kunnen helpen als dat ze mij helpen. Ikzelf word immers wijzer van de willekeurige ontdekkingen van anderen.

Dan, ergens tussen deze twee motieven, is het verlangen ontstaan om gelezen te worden.

Als echter de functie van het ‘delen’ (de gedachtenprullenbak) niet afhankelijk is van lezers, waarom wil ik dan toch gelezen worden?
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het louter is omdat ik daarmee andere mensen zou kunnen helpen. Sterker nog: Misschien wil ik stiekem alleen maar helpen omdat het me lezers op zou leveren.
Dus waarom dan wil ik die lezers; wil ik geld, aandacht, erkenning, wil ik dat ze zeggen: Jeetje Ruby, wat ben je wijs, wat schrijf je goed?

Ongetwijfeld.

Ik wil geld, aandacht en erkenning, misschien kom ik daar op een dag nog eens vanaf, misschien ook niet.
Zodra ik mijn boerderijtje heb en met een bepaalde mate van comfort kan leven hoef ik niet zo heel veel geld meer.
Aandacht wil ik omdat daar een beetje liefde in schuilt, en liefde wil ik altijd wel.
En erkenning, tsja, ik moet er nog even diep over nadenken waarom ik erkend wil worden. Het klinkt als een zwakte, als een ‘wens tot ontvangen’, nodeloos bezig zijn met een vaag einddoel, misschien moet ik harder mijn best doen om on-erkend het schrijvende leven door te gaan en daar net zo veel voldoening uithalen. Dat duurt nog wel even.

Nu, los van mijn blog, los van mijn schrijven, ben ik gemotiveerd om te helpen.

Dat is een oorspronkelijke motivatie, iets dat uit mijn hartje komt, iets waarvan ik weet dat het me het leven waardevoller zou maken.
En als ik wil helpen, dan doe ik dat het liefst doormiddel van iets waarvan ik zoveel houd als van schrijven. Waarvan ik in eerste instantie al vermoed dat het zou kunnen helpen.

Voilà mijn blog.

Kortom, nu moet ik op zoek naar een manier om lezers te genereren die ik vervolgens kan helpen (waarmee ik eigenlijk wil zeggen: Inspireren, amuseren, aan het denken zetten, laten zien dat we allemaal mensen zijn die voor soortgelijke uitdagingen staan. ‘Helpen’ klinkt vooralsnog alsof ik mezelf verdorie een Goeroe acht).

Ik geloof dat dan de volgende vraag is: Waar gaat de blog over? Welke gedachten belanden in de gedachtenprullenbak en zouden anderen aan moeten spreken?

Laat ik dat maar behandelen in een volgende blog.
Het kostte immers al een hoop nadenken om radicaal eerlijk over mijn eigen blog te schrijven – in zoverre ik daartoe geslaagd ben.

One Comment

  1. Wow, ik volg je helemaal. Fijn dat je schrijft. En je schrijft fijn 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s